Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Darius Vâlcov, în arest la domiciliu

Fostul ministru al Finanțelor Darius Vâlcov va fi plasat în arest la domiciliu, au decis, joi seară, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție, hotărârea nefiind definitivă.Darius Vâlcov a părăsit sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, astazi, după aproximativ cinci ore, şi va aştepta acasă decizia magistraţilor, care judecă arestarea sa preventivă, ordonanţa de reţinere a fostului ministru al Finanţelor expirând în jurul orei 17.00, notează Mediafax.

Darius Vâlcov a plecat de la instanța supremă în jurul orei 17.40, iar magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), care judecă propunerea DNA de arestare preventivă a acestuia, au rămas în pronunțare.

La ieșirea din sediul ICCJ, Darius Vâlcov a spus că va aștepta decizia instanței și va vedea apoi ce se va întâmpla.

”Așteptăm decizia instanței și apoi vom vedea. Haideți să nu facem justiție la televizor”, a afirmat Vâlcov.

Ordonanța de reținere emisă de procurorii DNA pe numele acestuia a expirat în jurul orei 17.00.

Darius Vâlcov a fost dus din Arestul Poliţiei la instanţa supremă în jurul orei 13.00, el nefăcând nicio declarație la intrarea în sediul instanţei.

Fostul ministru al Finanțelor a fost încarcerat miercuri seară, după ce Senatul a avizat cererea DNA de reţinere şi arestare a sa.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie îl acuză pe Darius Vâlcov de trafic de influenţă, după ce el ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la sută din sumele încasate.

 

În acelaşi dosar, DNA a cerut Senatului un nou aviz, marţi, pentru arestarea lui Vâlcov, acesta fiind suspectat şi că a folosit informaţii obţinute când a fost primar, senator şi ministru, pentru a sprijini o firmă de cadastru, una de contabilitate și un birou de avocatură. Procurorii susţin că aceste firme erau deţinute de Vâlcov, dar erau administrate prin interpuși.

Potrivit DNA, Darius Vâlcov ar fi obţinut, astfel, mai multe bunuri, între care trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripționat Renoir, un tablou inscripționat Jean Cocteau şi o pictură pe lemn, inscripționată Aurel Acasandrei, precum şi sumele de 90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei. Anchetatorii susţin că banii şi bunurile au fost depozitate într-un seif.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că seiful în se afla în casa deputatului PSD Daniel Bărbulescu, prieten al fostului ministru al Finanţelor.

Această a doua cerere formulată de DNA în cazul lui Vâlcov va intra în perioada următoare în circuitul parlamentar.

Darius Vâlcov a avut două mandate de primar la Slatina, din 2004 până în 2012. În 27 martie 2012, Darius Vâlcov şi-a anunţat demisia din PDL, partid al cărui membru a fost din anul 2000. Astfel, el a fost eliberat din funcţia de primar în 28 martie 2012, printr-un ordin al prefectului. La alegerile din iunie 2012, Darius Bogdan Vâlcov a fost reales primar al Slatinei cu peste 80 la sută din voturi, dar a renunţat la funcţie câteva luni mai târziu, respectiv în decembrie 2012, când a fost ales senator de Olt din partea PSD.