
Politică
Franța- turul doi în alegerile departamentale
Socialiştii președintelui Francois Hollande s-au situat pe locul trei, dar au pierdut mai puţin decât erau estimările inițiale. Acest lucru este explicat și prin participarea mai mare la vot decât se aștepta - circa 50 la sută din electorat.
Potrivit cifrelor ministerului de interne, au fost aleşi circa 220 de candidați de dreapta, 56 de stânga şi 8 de extremă dreaptă – o premieră pentru Frontul Naţional.
Pentru extrema dreaptă este cel mai bun scor realizat vreodată în alegerile locale. În plus, după primul tur de duminică, Frontul Naţional a ajuns pe primul loc în circa 40 la sută din cele 102 departamente ale Franţei.
În cursul alegerilor regionale, considerate un test pentru principalele partide, cetăţenii francezi sunt chemaţi la urne pentru desemnarea a 4.108 membri ai consiliilor celor aproximativ 100 de departamente din Franța.
Perspective pentru turul doi
Pentru mulţi responsabili ai dreptei, această victorie a partidului UMP nu poate decât să-l mulţumească pe Nicolas Sarkozy. Fostul şef de stat, ales toamna trecută la preşedinţia partidului, îşi joacă primul test electoral.
Altcineva care poate fi mulţumit este Frontul Naţional. Mişcarea de extremă dreaptă, în mod sigur departe de cifrele prezise de sondaje, arată totuşi că s-a înrădăcinat în Franţa.
Mişcarea lui Marine Le Pen progresează de la un scrutin la altul şi obţine un scor inedit la alegeri locale. În particular, formaţiunea şi-a confirmat prezenţa bună în fiefurile în care înregistrase scoruri bune la municipale.
În fine, socialiştii rezistă mai bine decât se prezicea, dar înfrângerea rămâne importantă. Umăr la umăr cu extrema dreaptă, partidul de stânga e obligat să renunţe la participarea sa la turul doi în circa un sfert de circumscripţii, 500 dintr-un total de două mii. Lecţia principală este şi aceea că acest scrutin pune capăt bipartismului din Franţa şi instaurează tripartismul.
Cine poate vorbi de o adevărată derută electorală sunt ecologiştii francezi. Credidaţi cu nici două procente pe plan naţional după primul tur, verzii din Hexagon plătesc greu diviziunile care i-au măcinat şi făcut să nu se unească local cu stânga în multe locuri.
Vestea bună a primului tur este scorul mai puţin important decât anunţat al absenteismului. În mare, un francez din doi s-a deplasat la urne. E o cifră în creştere cu peste 6 puncte faţă de precedentul scrutin, lucru care va limita probabil, după turul doi, înfrângerea stângii.