Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Armistițiul din Ucraina, încălcat

ucraina.jpg

Armistițiul din Ucraina, încălcat

În ciuda armistițiului, luptele continuă în Ucraina. Între 21 și 27 martie, 11 oameni au fost uciși și alți 52 răniți în estul Ucrainei. Rusia continuă nu doar să trimită tancuri și militari spre Ucraina, dar și să-și îmbogățească arsenalul din Peninsula Crimeea. În acest context, puterea de la Kiev se teme că țara ar putea fi atacată de pe mare.

Unsprezece persoane au fost ucise, iar alte 52 rănite în incidente produse în perioada 21-27 martie în estul Ucrainei. Informația a fost făcută publică de Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, citat de agenţia rusă Tass, preluată de Mediafax.

Pe de altă parte, oficiali regionali din Ucraina avertizează că 22 de tancuri rusești au început să treacă din nou granița spre Ucraina. Au fost și provocări armate în orașul Șirokinm, lângă Mariupol, dar și în jurul aeroportului din Donețk, a mai explicat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Andrii Lisenko. O bombă a explodat sâmbătă la Odessa lângă biroul unei organizații care ajută armata ucraineană.

Nu doar atât. Rusia îşi concentrează flota în apele Mării Negre pentru a putea ataca Ucraina de pe mare, afirmă şeful Statului Major al forţelor navale ucrainene, amiralul Andrii Tarasov. E vorba de nave amfibie de asalt, avioane de transport și brigăzi ale marinei ruse, a explicat oficialul ucrainean. De partea sa, Rusia susține că a desfășurat în Crimeea o grupare militară completă, compusă din 96 de unități și formațiuni. Ministrul rus al Apărării a explicat că intenționează să consolideze în continuare capacitățile de luptă în peninsulă.

Ucraina, Republica Moldova și Georgia se confruntă astăzi cu o presiune mare din partea Rusiei pentru a-și schimba orientarea politicii externe, a recunoscut emisarul special al secretarului general al NATO în Asia Centrală și Caucaz, James Appathurai. În acest context, toate cele trei țări merită mai mult sprijin din partea NATO pentru creșterea capacității lor de apărare, a mai spus Appathurai.

Șeful SRI nu exclude provocări din partea Rusiei

într-un interviu publicat astăzi de Agerpres, noul director al SRI, Eduard Hellvig, a explicat că războiul din Ucraina nu reprezintă, pentru moment, o amenințare militară iminentă și directă pentru România. Impactul este mai degrabă indirect, prin prisma riscului tensionării frontierei României, ca urmare a creșterii capabilităților militare și a presiunii ruse în zona Mării Negre. Totuși, șeful SRI nu a exclus provocări din partea Rusiei, de pildă posibile încălcări ale spațiului aerian național sau acțiuni de spionaj asupra exercițiilor aliate în Marea Neagră.

"Noi, în partea noastră de lume, nu avem decât două variante: ori ne ancorăm definitiv în spațiul valorilor democratice occidentale, ori eșuăm ca stat. Cazul Ucrainei trebuie, în opinia mea, să fie un permanent semnal de alarmă că nu există cale de mijloc.", a mai spus Eduard Hellvig pentru Agerpres.