Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ONU: Peste 25.000 de străini luptă alături de organizația Statul Islamic

isis.jpg

ONU: Peste 25.000 de străini luptă alături de organizația Statul Islamic

Peste 25.000 de luptători străini, din peste 100 de țări s-au alăturat organizației Statul Islamic. Experții spun că Siria și Irakul, pe teritoriul cărora activează gruparea, au devenit un fel de școală unde fundamentaliștii își iau ”diploma” în extremism.

Fluxul de luptători străini către  Statul Islamic, dar și către Al-Qaida e mai mare acum decât a fost vreodată, avertizează raportul ONU citat de BBC. Sunt peste 25.000 de străini radicalizați din peste 100 de țări care au plecat pentru a se alătura teroriștilor în Irak, Siria, Libia, dar și Pakistan. Practic, numărul lor a crescut cu 71% în mai puțin de un an – între iulie 2014 și martie 2015. Fenomenul reprezintă un pericol imediat și pe termen lung pentru securitatea globală. Mai grav, raportul realizat de experții ONU avertizează că înfrângerea organizației Stat Islamic în Siria și Irak, ceea ce se chinuie să facă Occidentul, ar putea duce la răspândirea acestor luptători experimentați și radicalizați în întreaga lume.

De asemenea, dincolo de cele două teatre de conflict, mai sunt 6.500 de fundamentaliști străini în Afganistan și sute în Yemen, Libia și Pakistan. Cei mai mulți dintre străinii care vin să se alăture grupării Stat Islamic provin din Tunisia, Maroc, Franța și Rusia. ONU remarcă o creștere a fluxului și dinspre Finlanda și Maldive. Soluția propusă în raportul ONU este ca națiunile să împărtășească mai multe informații pentru a identifica luptătorii străini. Unde este România în tot acest peisaj?

Potrivit șefului Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul Serviciului Român de Informații, intervievat de DIGI 24, pe teritoriul României au fost cetățeni străini sau rezidenți care apoi s-au alăturat grupării Stat Islamic. România este așadar una dintre rutele de tranzit, de transfer al acestor voluntari jihadisti către teatrele de conflict, dar nu este exclus să fie și ruta de intoarcere pentru ei, a mai explicat oficialul SRI.