Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Acord pe jumătate pe tema dosarului nuclear al Iranului

iran2.jpg

Acordul, anunțat de șefa diplomației europene și de ministrul de Externe iranian

Înțelegerea de principiu permite evitarea termenului-limită și prelungirea negocierilor, pentru ca ulterior să fie încheiat un acord tehnic cuprinzător. Iranul a fost acum de acord să-și limiteze capacitatea de îmbogățire a uraniului, va permite verificările inspectorilor AIEA, își va reduce stocurile de uraniu slab îmbogățit cu 98%, potrivit CNN, iar singura sa centrală nucleară va rămâne cea de la Natanz.

Detaliile acordului de la Lausanne nu sunt cunoscute în totalitate, dar surse occidentale citate de CNN afirmă că regimul de la Teheran ar urma să limiteze cu 66% actualele capacităţi de purificare a uraniului, iar activităţile nucleare iraniene ar urma să fie monitorizate timp de zece ani. Negocierile au fost prelungite, noul termen-limită fiind stabilit pentru 30 iunie. În schimb ,Occidentul va ridica progresiv embargoul economic, după cum a explicat șefa diplomației europene, Federica Mogherini.

Acordul, deși este un început de discuții, nu i-a împiedicat pe liderii lumii să îl aplaude ca pe o mare victorie diplomatică. E adevărat, în absența lui, negocierile s-ar fi blocat cu totul.

"S-a ajuns la un acord privind parametrii-cheie ai programului nuclear", a confirmat preşedintele Iranului, Hassan Rohani.

În SUA, deși o parte din republicani sunt nemulțumiți de acord, președintele Barack Obama spune că înțelegerea "elimină", în cazul în care va fi implementat, "orice posibilitate" ca Iranul să fabrice arme nucleare. De asemenea, acordul prevede verificări fără precedent, așa că, dacă Iranul va trișa, lumea va ști, mai spune ldierul de la Casa Albă. Tot el a îndemnat Legislativul să aprobe documentul, pentru că dacă va fi respins de Congres, atunci Statele Unite vor fi considerate responsabile de eșec.

Rusia a salutat și ea acordul de la Lausanne, care, spune Moscova, va avea un "impact pozitiv" pentru securitatea Orientului Mijlociu

Marele nemulțumit rămâne Israelul. Premierul Benjamin Netanyahu a avertizat că înțelegerea amenință existența statului Israel, dar și securitatea regiunii și a întregii lumi.