Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Yemen, un stat eșuat

rebeli_huti.jpg

Rebelii avansează spre sud, în ciuda ofensivei conduse de Arabia Saudită

Yemenul a devenit “teren de joacă” pentru două mari puteri regionale: Arabia Saudită și Iranul. Pe de-o parte, sunt rebelii șiiți Huti sprijiniți logistic de Teheran, pe de alta, guvernul sunnit sprijinit de coaliția arabă condusă de regele saudit. Pe acest fond, apar și grupările teroriste, Statul Islamic și Al-Qaida, care generalizează haosul din acest stat pe care Statele Unite îl ridicaseră recent la rangul de model pentru lupta antiteroristă în regiune. Acum, țara e în plin război civil, iar președintele a fost nevoit să plece în exil în Arabia Saudită.

 

Yemenul se îndreaptă rapid către război civil total. În ciuda ofensivei lansate de Arabia Saudită și alte 10 state arabe pentru a-l ajuta pe președintele Mansur Hadi să se mențină la putere, rebelii șiiți Huti au cucerit unul dintre ultimele bastioane ale puterii, orașul Aden, din sud. Președintele a fost nevoit să se refugieze în Arabia Saudită, potrivit serviciilor de securitate yemenite, citate de AFP.

Rebelii, sprijiniți puternic de Iran, au la dispoziție vehicule blindate și chiar avioane de luptă și controlează deja mai multe provincii din Yemen și chiar capitala Sanaa.

Succesul militar al rebelilor Huti a avut loc în ciuda campaniei de raiduri aeriene lansată de o coaliție regională condusă de Arabia Saudită, campanie intrată în cea de-a noua zi.  E o înfrângere importantă - rebelii șiiți au capturat Aden, al doilea cel mai mare oraș din Yemen și au intrat inclusiv în palatul prezidențial, dar și în baza militară din oraș. E astfel un mare avans spre sud. Deși și-au retras personalul diplomatic și militarii din țară în urmă cu câteva zile, SUA au anunțat că se implică indirect în conflict. Avioanele americane au permisiunea să alimenteze avioanele de luptă saudite aflate în Yemen. În plus, avioanele de recunoaștere dau informații saudiților pentru a putea efectua raidurile și a avea cât mai puține pierderi de vieți civile.

Cu toate acestea, numărul celor prinși și uciși în schimburile de focuri e mare. ONU a anunțat aseară că bilanțul ultimelor două săptămâni de violențe în Yemen este de 520 de morți, majoritatea civili, și circa 1.700 de răniți. Alți zeci de mii de oameni au fost nevoiți să-și părărească locuințele.

Pe acest fond de conflict civil, între rebelii șiiți sprijiniți de Iran și guvernul sunnit sprijinit de Arabia Saudită, înfloresc și grupările jihadiste, pentru care anarhia e un teren propice. Un alt oraș-port a fost preluat de militanții Al Qaida. După ce au intrat în Makalla, au cucerit atât clădirile guvernamentale de aici, cât și închisoarea din oraș și au eliberat toți deținuții, în mare parte membri ai grupării Al Qaida în Peninsula Arabică.

Au intrat și într-o filială a băncii centrale yemenite, au luat toți banii lichizi pe care i-au găsit și apoi au dat foc clădirii. Cel puțin 12 soldați guvernamentali au murit.

Problema este, așa cum notează Wall Street Journal, că haosul din Yemen a scindat și armata – unele unități sprjină revolta șiită, altele i-au rămas loiale președintelui. În felul acesta, le este distrasă atenția de la pericolul major reprezentat de Al-Qaida. “Rebelii Huti au slăbit statul Yemen și l-au împiedicat să lupte contra grupărilor teroriste. Iar organizații precum Al Qaida preferă să opereze în ceea ce se numește spațiu neguvernat”, a arătat generalul saudit Ahmed Bin Hassan Asiri.

Preluarea Makalla de către teroriști e o problemă dublă, pentru că era unul dintre ultimele orașe mari pe care guvernul încă le mai controla și unde oamenii încă îl sprijineau pe președintele Hadi.

Rebelii, greu de lovit

În încercarea de a tăia aprovizionarea rebelilor, saudiții, ajutați de sprijin informațional și logistic al americanilor, au tăiat legăturile aeriene și navale ale Yemenului. Problema este că, o dată intrați în orașele cucerite, luptătorii Huti se dispersează și se amestecă cu populația civilă, ceea ce înseamnă că sunt extrem de greu de depistat și de anihilat prin raiduri aeriene. Bombardamentele au lovit deja fabrici, o tabără de refugiați, facilități medicale și mașini ale civililor, potrivit voluntarilor agențiilor internaționale. Saudiții neagă că raidurile ar fi vizat civili.

Iar asta creează noi probleme. Sunt mulți dintre locuitori care se opun rebelilor Huti, dar pe care bombardamentele saudite i-au radicalizat. Au existat mai multe proteste inclusiv în capitala Sanaa, prin care oamenii au cerut încetarea campaniei coaliției conduse de Arabia Saudita, relatează New York Times.

Pe plan diplomatic internațional, lucrurile sunt la fel de dificile. Statele din Golf au cerut Consiliului de Securitate al ONU să impună un embargou privind armele primite de rebelii Huti. Însă Rusia, aliat al Iranului și membru permanent al Consiliului de Securitate, având așadar drept de veto, cere ca orice fel de embargou să se aplice tuturor părților, inclusiv forțelor loiale actualului președinte. Între timp, haosul capătă proporțiile unui dezastru umanitar. Nu mai există mâncare, apă și nici medicamente suficiente din cauza tăierii legăturilor, cadavrele zac pe străzile orașelor controlate de rebeli, ceea ce înseamnă risc de epidemii. Yemenul a devenit deja un stat eșuat.