Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Românii, evacuați cu greu din infernul yemenit

yemen.jpg

Rebelii șiiți avansează rapid spre sud

Yemenul este teren de luptă între rebelii șiiți sprijiniți de Iran și guvernul sunnit sprijinit de Arabia Saudită. Peste 500 de oameni au murit în ultimele două săptămâni. În acest context, românii sunt evacuați cu greu, pentru că rutele nu sunt sigure. 17 au fost scoși în siguranță, pentru alți cinci evacuarea e în plină desfășurare, precizează MAE român.

Yemenul se îndreaptă rapid către război civil. În ciuda ofensivei lansate acum nouă zile de Arabia Saudită pentru a-l ajuta pe președintele Mansur Hadi să păstreeze puterea, rebelii șiiți Huti au cucerit al doilea oraș al țării, Aden. Rebelii, sprijiniți de Iran, dispun de vehicule blindate și avioane de luptă. Controlează deja provinciile din nord și capoitala Sanaa și acum avansează spre sud.

Pe acest fond de haos, guvernul chinez a anunţat joi că a ajutat la evacuarea din Yemen a sute de cetăţeni străini, inclusiv români, din ce relatează agenţia oficială China Nouă.

Ministerul de Externe român a precizat că trei ingineri români au fost evacuaţi, pe 30 martie, din Yemen de fregata chinezească.

Astăzi, MAE  a anunțat că în total 17 cetățeni români au fost evacuați și că este în curs evacuarea altor cinci.

Pe site-ul Ministerului de Externe este publicat un avertisment de călătorie pentru Yemen, care conţine nivelul maxim de alertă, respectiv "Pericol major" – "Părăsiţi imediat zona sau ţara!".

MAE: "Părăsiţi imediat zona sau ţara!"

"Pe fondul deteriorării situaţiei de securitate din ultimele zile în Republica Yemen, Ministerul Afacerilor Externe a monitorizat permanent evoluțiile din zonă, acționând pentru contactarea cetățenilor români în vederea pregătirii acțiunilor de evacuare în siguranță. În egală măsură, a contactat organizațiile internaționale implicate și un număr de state cu cetățeni proprii în Yemen pentru identificarea unor modalități concrete de evacuare. În pofida eforturilor depuse, acțiunile nu au fost finalizate până în prezent, ca urmare a escaladării extrem de violente a conflictului din Yemen, ce nu permite efectuarea de evacuări în siguranță", se arată în răspunsul MAE, urmare a nemulţumirilor exprimate de unii români aflaţi în continuare în Yemen.

MAE precizează că Ambasada României la Abu Dhabi a comunicat aceste aspecte persoanelor respective, acestea fiind asigurate că se depun toate eforturile pentru ca evacuarea acestora să fie făcută fără a le pune viaţa în pericol.

Misiunea diplomatică română la Abu Dhabi continuă să asigure asistenţă cetăţenilor români, fiind în legătură cu toate organizaţiile internaţionale implicate şi misiunile diplomatice din zonă, pentru identificarea soluţiilor pentru evacuarea în siguranţă, mai informează Ministerul de Externe.

MAE a avertizat că "anterior debutului crizei, MAE a făcut un apel ferm la cetăţenii români, prin emiterea unui avertisment de călătorie pentru Yemen, care conține nivelul maxim de alertă, respectiv «Pericol major – părăsiţi imediat zona sau ţara!» Ministerul Afacerilor Externe reiterează solicitarea adresată cetăţenilor români prezenţi în zonele de conflict, de a contacta misiunile României din teritoriu pentru a-şi înregistra prezenţa, astfel încât să poată beneficia de asistenţă și protecție consulară și totodată, de a consulta informaţiile furnizate prin intermediul aplicaţiei «Călătoreşte în siguranţă» - care poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone, şi serviciului de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare «Un SMS îţi poate salva viaţa!»", precizează Ministerul de Externe.

Cinci sute nouăsprezece persoane, majoritatea civili şi 90 de copii, au fost ucise în ultimele două săptămâni de violenţe în Yemen, a anunţat, joi, coordonatoarea operaţiunilor umanitare ale ONU, Valerie Amos, citată de Associated Press.