Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Şefii Loteriei, audiaţi în dosarul “păcănelelor” fără licenţă

pacanele.jpg

FOTO: wikipedia

Toți șefii Loteriei Române din 2004-2015, angajați și foști angajați din Ministerul Finanțelor vor fi audiaţi în dosarul privind desfăşurarea fără licenţă a jocurilor de noroc de tip slot-machine. În acest caz, peste 6.200 de aparate au fost puse sub sechestru, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax.

Ancheta în care Compania Națională Loteria Română (CNLR) și trei persoane juridice sunt urmărite penal pentru desfăşurarea fără licenţă sau autorizaţie de activităţi în domeniul jocurilor de noroc este la început, procurorii urmând să audieze toți foștii șefi ai CNLR din 2004 și până în prezent, au declarat, surse judiciare, care citează documente ale anchetatorilor Parchetului Curții de Apel București.

Potrivit surselor citate, joi a fost audiat directorul Direcției Juridice din CNLR.

Din documentele anchetatorilor rezultă că derularea frauduloasă a jocurilor de tip slot-machine a fost posibilă pentru că structurile de specialitate de la nivelul CNLR și Ministerului de Finanțe nu au oprit fenomenul, deși existau direcții de specialitate care să verifice corecta licențiere și autorizare a activității jocurilor de noroc de tip slot-machine, au precizat sursele citate.

Dosarul datează din 2010

Dosarul în care CNLR este urmărită penal a fost deschis în 3 august 2010, când ofițeri de poliție de la Direcția de Investigare a Fraudelor din Poliția Română s-au sesizat din oficiu. Cazul a fost înregistrat la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, de unde a fost preluat, în 13 ianuarie 2015, de Parchetul Curții de Apel București. La momentul preluării cazului, în dosar era începută, din 10 octombrie 2014, urmărirea penală in rem, pentru desfăşurarea fără licenţă sau autorizaţie de activităţi în domeniul jocurilor de noroc, iar în 6 martie s-au extins cercetările și pentru fapta de evaziune fiscală.

În 26 martie au fost puse sub învinuire CNLR și trei persoane juridice, firme cu care CNLR a încheiat contractul păgubos. Celor trei persoane juridice nu le-au fost aduse deocamdată la cunoștință acuzațiile, motiv pentru care numele lor nu poate fi făcut public, au precizat sursele citate.

Parchetul Curţii de Apel Bucureşti a anunţat, în 8 aprilie, că Loteria Română este urmărită penal pentru desfăşurarea fără licenţă de activităţi în domeniul jocurilor de noroc de tip slot-machine, în perioada 2006-2014, în acest dosar prejudiciul fiind de peste 463 de milioane de lei, respectiv aproximativ 100 de milioane de euro.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2006-2014, Loteria Română a desfășurat, fără a avea licența și autorizațiile necesare, activități de tip slot-machine cu un număr total de 6.263 de aparate puse la dispoziție de către alte persoane juridice.

De asemenea, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale în cazul SC Lotrom SRL, care în perioada 2006-2014 a pus la dispoziția Loteriei Române aparate pentru activități de jocuri de noroc tip slot-machine cu care au fost desfășurate activități de jocuri de noroc neautorizate și nelicențiate.

Jurnaliştii de la Rise Project scriu că în acest dosar mai sunt urmărite penal, pe lângă Loteria Română și compania Lotrom, alte două companii private cu acționariat grecesc: Intracom și Intralot.

Compania Națională Loteria Română este lider pe această piață, cu peste 1.109 de spații în care sunt amplasate aparate electronice slot-machine.