Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legea finanţării partidelor, trimisă la reexaminare

iohannis.jpg

Preşedintele Klaus Iohannis (FOTO: wikipedia)

Preşedintele Klaus Iohannis cere Parlamentului să reexamineze legea ce ar urma să modifice actul normativ privind finanţarea activităţii partidelor şi a campaniilor electorale. Într-un interviu la RFI, Ovidiu Voicu, coordonator de programe la Soros, explică faptul că posibilitatea acordării împrumuturilor către partidele politice reprezintă într-adevăr una din problemele actualei forme a acestei legi.

Printre problemele semnalate de şeful statului în forma actuală a legii se numără lipsa unei dezbateri în ambele camere ale Parlamentului, împrumuturile acordate partidelor de persoane fizice şi juridice, donaţiile, controlul finanţării, precum şi clarificarea unor prevederi susceptibile a încalca principiul pluralismului politic.

Într-un comunicat de presă remis după anunţarea reexaminării legii, se arată că decizia Preşedintelui României de a cere Parlamentului reexaminarea acestei legi se întemeiază ”pe o serie de aspecte de principiu şi de natură juridică”, în condiţiile în care ”legislaţia privind finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale este esenţială în reformarea instituţiilor politice, la care s-au angajat toate partidele şi care este aşteptată de întreaga societate românească”.

De asemenea, în cererea de reexaminare se mai arată că posibilitatea legală conferită partidelor politice de a recurge la împrumuturi de la persoane fizice, inclusiv în numerar, dar şi de la persoane juridice, altele decât instituţiile de credit "poate fi o normă juridică de natură să perpetueze dependenţa mediului politic de mediul de afaceri şi poate fi de natură să eludeze plafoanele stabilite atât pentru împrumuturi, cât şi pentru donaţii (eventual, prin donaţii deghizate sub formă de împrumuturi), a căror restituire nu va fi solicitată".

Acest ultim aspect semnalat de preşedinte reprezintă într-adevăr o problemă gravă, explică la RFI Ovidiu Voicu, coordonator de programe la Soroş.

Ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani a fost că am avut situaţii în care firmele prestau servicii partidelor, emiteau facturi, dar niciodată nu cereau încasarea facturilor. Aceste mecanism se poate repeta în cazul împrumuturilor: firmele sau persoanele fizice pot să emită împrumuturi către partide, dar niciodată să nu ceară restituirea acelui împrumut. Astfel, împrumutul se transformă într-o donaţie mascată”, afirmă Ovidiu Voicu.

În plus, coordonatorul de programe de la Fundaţia Soroş mai spune că, în cazul lipsei unui dezbateri reale semnalate de preşedinte, într-adevăr «apare o problemă foarte importantă de percepţie publică a noii legi. În condiţiile în care, la alegeri, fiecare partid politic care intră în Parlament ar primi câte 7-8 milioane de euro, cetăţenii s-ar putea să fie nemulţumiţi dacă nu s-a făcut o dezbatere publică în sensul că dacă vrem să dăm atât de mulţi bani unui partid politic în care nu prea avem încredere. În acest sens citesc şi cerinţa preşedintelui să fim convinşi că noul mod de finanţare a campaniilor de la buget este înţeles şi acceptat de cetăţeni”.

În acest context, preşedintele comisiei comune pentru elaborarea legilor electorale, Mihai Voicu a declarat, pentru Mediafax, că PNL va cere aprobarea cererii de reexaminare privind legea finanţării partidelor. În plus, până pe 15 mai, legea va fi retrimisă şefului statului spre promulgare, spune Mihai Voicu.

 
Ovidiu Voicu, coordonator de programe la Soros, despre legea finanţării partidelor