Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Exerciții militare de amploare în România

exercitii_militare_1.jpg

Militari americani la manevre in Romania

3.000 de soldați și 500 de vehicule militare blidate iau parte, între 16 și 30 aprilie, la un exercițiu multinațional, în poligonul Smârdan din județul Galați. La exerciţiul multinaţional ”Wind Spring 15” participă militari români, americani şi britanici.

Acțiunea militară este considerată una fără precedent în ultimii 6 ani. Soldați din garnizoanele Buzău, Focșani, Brăila și Galați au fost chemați, marți seara, de ministrul apărării la un exercițiu de alarmare. 3.000 de militari au primit alarma în jurul orei 18 și, în mai puțin de 5 ore, au fost gata pentru deplasarea cu toată tehnica spre poligonul Smârdan, unde în perioada 16-30 aprilie are loc un exercițiu multinațional.

Antrenamentele se vor desfăşura în poligonul Smârdan din Galaţi şi la Centrul ”Mihail Kogălniceanu” şi vor avea drept obiectiv menţinerea capacităţii operaţionale a structurilor NATO şi asigurarea securităţii pe flancul estic al Uniunii Europene şi NATO.

La exerciţiu iau parte 1.500 de soldaţi români, 400 americani, 170 britanici, dar şi un pluton de militari din Republica Moldova.

Analiștii militari spun că este o mobilizare de forțe nemaiîntâlnită din 2009 încoace. Peste 500 de vehicule militare au fost dislocate, fiind vorba de vehicule blindate, tancuri și alte mașini de luptă.

”50 de generali și ofițeri de la Statul Major General sunt observatori în cele 4 garnizoane și au urmărit modul în care se respectă ordinul primit de la șeful Statului Major General pentru acest exercițiu. El a fost prevăzut în planul de instruire și pregătire pe anul 2015”, spune ministrul apărării Mircea Dușa.

Militarii vor rămâne în poligonul Smârdan până pe 30 aprilie, având în vedere că de joi începe un exercițiu complex, organizat împreună cu partenerii din NATO.

În același timp, în România există și alte exerciții organizate, spune ministrul apărării.

Aproximativ 350 de militari americani şi 11 avioane A-10, precum şi 300 de militari români şi patru avioane MiG 21-LanceR participă, în perioada martie - iulie, la exerciţiul româno-american ”Dacian Thunder 2015”, care are loc la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, judeţul Cluj.

Potrivit unui comunicat, exerciţiul are ca obiectiv creşterea nivelului de interoperabilitate şi îmbunătăţirea nivelului de antrenament al personalului român şi american, prin executarea zborurilor în comun.

”Exerciţiul româno-american «Dacian Thunder 2015» se desfăşoară între 27 martie şi 7 iulie, la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii. Forţele Aeriene Române participă la exerciţiu cu aproximativ 300 de militari, piloţi şi personal tehnic, patru aeronave MiG-21 LanceR şi şase elicoptere IAR-330 Puma, de tipul SOCAT şi MEDEVAC, iar Forţele Aeriene Americane cu aproximativ 350 de militari, 11 aeronave A-10 şi tehnica de deservire aferentă”, se arată în comunicat.

”Vom avea militari permanent, prin rotaţie, pe flancul estic al NATO şi al UE” – ministrul apărării

În cursul acestui an, pe flancul estic al NATO şi al Uniunii Europene se vor afla permanent militari, prin rotaţie, în baza planului de reasigurare aprobat la summitul din Ţara Galilor, a declarat ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, la Poligonul Smârdan din judeţul Galaţi.

”Şi în cursul acestui an, pe baza planului de reasigurare a flancului estic al NATO şi al Uniunii Europene, aprobat la summitul din Ţara Galilor, vom avea militari permanent, prin rotaţie, pe flancul estic al NATO şi al UE. Şi în momentul de faţă se află un distrugător al SUA la Constanţa, avem 11 avioane A-10 la Câmpia Turzii care se pregătesc în comun cu piloţii noştri de la Câmpia Turzii şi mâine (joi) vom avea o prezentare a acestui exerciţiu. Urmează să vină şi portughezii cu avioane F16, o să mai vină şi partenerii noştri din SUA cu avioane F15, vor fi multe exerciţii de pregătiri. Aşa după cum ştiţi, în permanenţă un vas al NATO sau al unui stat al UE a fost în această perioadă prezent în Marea Neagră şi în Portul Constanţa şi se organizează exerciţii de pregătire în comun. Am avut acel exerciţiu mare, realizat de una dintre cele patru grupări de forţă navală ale NATO. Vor fi şi alte exerciţii”, a spus Mircea Duşa.

Ministrul a spus că este important să participe trupe din Republica Moldova la acest exerciţiu, întrucât această ţară face parte dintre partenerii NATO.

”După cum ştiţi, Republica Moldova, ca şi Georgia, ca şi alte state, sunt parteneri NATO, participă la exerciţii de pregătire cu statele NATO şi unele dintre ele participă şi la misiuni internaţionale în teatrele de operaţii. De exemplu, Georgia este prezentă cu un efectiv destul de mare în teatrul de operaţii din Afganistan şi în alte teatre de operaţii”, a afirmat el.

Întrebat dacă exerciţiul este legat de conflictul din Ucraina, ministrul a spus că ”este legat de pregătirea şi instruirea militarilor”.