Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dan Nica ar putea rămâne fără “euroimunitate”

dannica.jpg

Dan Nica (FOTO: cdep.ro)

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European discută, joi, cererea DNA de ridicare a imunităţii europarlamentarului Dan Nica. Proiectul de raport întocmit de această comisie va fi trimis plenului PE, unde va fi supusă apoi la vot ridicarea imunităţii fostului ministru. Dan Nica este cercetat în dosarul Microsoft.

Dan Nica este unul dintre cei  nouă foşti miniştri în cazul cărora DNA a cerut aviz, în septembrie 2014, pentru începerea urmăririi penale în răsunătorul dosar Microsoft.

Procurorul şef al DNA transmitea atunci procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte, referatul în vederea sesizării Parlamentului European pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Dan Nica, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, în perioada 2000 - 2004, pentru infracțiunile de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.

În aceeaşi lună, vicepreşedintele PSD Dan Nica se apăra afirmând că nu a cerut şi nu a condiţionat primirea de bani sau alte foloase din partea nimănui şi că nu a deţinut şi nu deţine societăţi offshore.

Concret, Dan Nica este suspectat că ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens şi Siveco în atribuirea de licenţe Microsoft pentru şcoli.

În perioada aprilie - noiembrie 2004, acesta ar fi primit o parte din suma de circa 20 milioane de dolari virată de Fujitsu Siemens în contul unor societăţi de tip off-shore.

Care e procedura ridicării imunităţii de europarlamentar?

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a anunţat în plen, în 24 noiembrie 2014, că a primit de la autorităţile române cererea de ridicare a imunităţii europarlamentarului social-democrat Dan Nica şi că a trimis-o Comisiei pentru Afaceri Juridice.

Potrivit procedurilor, după ce se face un anunţ în plen privind cererea de ridicare a imunităţii pentru un eurodeputat, preşedintele PE trimite documentul la Comisia pentru Afaceri Juridice, care va numi un raportor. Acesta trebuie să fie din alt grup politic şi să aibă o altă naţionalitate decât europarlamentarul pentru care se cere ridicarea imunităţii.

Procedura de ridicare a imunităţii are loc cu uşile închise.

În conformitate cu articolul 9 al Protocolului nr. 7 privind privilegiile şi imunităţile Uniunii Europene, dacă presupusele infracţiuni au avut loc pe teritoriul unei ţări din UE se aplică legea acelei ţări.

Acelaşi articol stipulează că, pe durata sesiunilor Parlamentului European, membrii acesteia beneficiază pe teritoriul naţional de imunităţile recunoscute membrilor Parlamentului propriei ţări, iar pe teritoriul oricărui alt stat membru de exceptare privind orice măsură de detenţie sau urmărire penală.

Totodată, imunitatea este valabilă inclusiv pe perioada deplasării la locul reuniunii Parlamentului European, cât şi la întoarcere. Imunitatea nu poate fi invocată în caz de flagrant delict şi nici nu poate constitui o piedică pentru Parlamentul European de a ridica imunitatea unuia dintre membri.

Conform regulilor de procedură, Comisia pentru Afaceri Juridice "nu se va pronunţa, sub nicio circumstanţă, asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei europarlamentarului şi nici asupra opiniilor sau faptelor atribuite acestuia".

După ce proiectul de raport va fi votat în JURI, acesta va ajunge în plen, "unde va fi votat fără a putea fi prezentate amendamente".