Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Politolog: ”Politicienii moldoveni, aflați la guvernare trebuie să înțeleagă că o bună parte dintre cetățeni nu-i mai vor”

Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare în R.Moldova, șase formațiuni politice ar ajunge în Legislativ. Astfel, Partidul Socialiștilor din R.Moldova, condus de fostul comunist Igor Dodon ar acumula cele mai multe voturi, 16 la sută dintre sufragii, fiind urmat de Partidul Comuniștilor și Partidul Liberal cu puțin peste 11 la sută fiecare. Partidul Liberal Democrat, condus de Vlad Filat ar acumula doar 7 la sută, fiind astfel la limita pragului de accedere în Parlament. Partidul Nostru al lui Renato Usatîi ar avea 6,5 la sută.

Și Partidul Popular European, liderul căruia este fostul premier, Iurie Leanca ar ajunge în viitorul Parlament. Pentru noua formațiune ar vota 6,2 la suta dintre alegători. Totodată, Partidul Democrat, în frunte cu fostul comunist, Marian Lupu nu ar trece în Legislativ, ar avea doar 5,7 la sută. La capitolul încrederea în politicienii moldoveni, Iurie Leancă se află pe prima poziție, urmat de Igor Dodon, Vladimir Voronin, Renato Usatîi, Vlad Filat și liberalul Mihai Ghimpu. Datele se conțin în Barometrul Opiniei Publice, lansat joi la Chișinău de Institutul de Politici Publice și Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing CBS-AXA.

Directorul Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan spune la RFI că politicienii moldoveni trebuie să înțeleagă că o bună parte dintre cetățeni nu-i mai vor și acest lucru se vede clar.”Ei sunt la guvernare de mai puțin de jumătate de an, mai au trei ani și jumătate. În această perioadă să guverneze o țară care se află în criză, cu reticențe tot mai pronunțate din partea UE, va fi extrem de dificil. Politicienii au dilema ori să aducă lucrurile într-o albie normală, să plece de la guvernare, provocând alegeri anticipate, dar reversul medaliei este că ei înțeleg că dacă ar merge pe această cale și ar pleca de la guvernare, ei imediat vor deveni ținte a unor acțiuni anticorupție care se cer din parte celor care eventual vor veni la guvernare. Cred că nu le zâmbește această perspectivă și probabil vor fi în situația cu mâinile și cu picioarele să se țină de putere”, susține Igor Boțan, directorul ADEPT.   
 

Partidele care se află la guvernare în R.Moldova,dar și Partidul Comuniștilor care susține această guvernare minoritară sunt în cădere liberă.”În același timp vedem că partidele care se află în opoziție cresc în sondaje și au un suport tot mai accentuat din partea cetățenilor. Și vedem că proiectul politic al lui Iurie Leancă cumva înglobează o parte a așteptărilor cetățenilor. Probabil că acest partid ar putea să preia flamura integrării europene și să redreseze cumva așteptările cetățenilor care vedem că s-au dezamăgit total nu doar în partidele numite pro-europene care au guvernat țara în ultimii șase ani, ci și în vectorul european, în opțiunea europeană propriu zisă, lucru care după mine este dramatic. Oamenii sunt dezamăgiți mai cu seamă prin prisma percepției propriului destin și a condițiilor materiale. Oamenii se consideră prădați ca urmare a jafului din sistemul bancar”, susține comentatorul moldovean.

Potrivit lui Boțan, judecând după datele sondajului, atitudinea față de România s-a îmbunătățit simțitor datorită victoriei lui Klaus Iohannis.” Lupta cu corupția pe care o dă România este atât de încântătoare pentru moldoveni că foarte mulți spun că dacă suntem afectați de corupție, dacă corupția de înăbușă, avem șansa să ne apropiem de România, care eventual ne poate ajuta. Și nu este întâmplător sloganul care este tot mai popular – ”DNA treceți Prutul”.

Potrivit sondajului de opinie, cea mai mare parte a populației este de părerea că direcția în care merg lucrurile în Republica Moldova este una greșită (75%). Totodată, relațiile actuale ale Republicii Moldova cu Uniunea Europeană au fost apreciate pozitiv – 67% le-au numit bune și 7% - foarte bune. Relațiile cu România, de asemenea, sunt percepute în lumina pozitivă – 66% le-au apreciat ca bune și 4% - ca foarte bune. Se observă că cele mai multe răspunsuri negative au fost obținute în cazul Federației Ruse. Astfel, relațiile cu această țară au fost apreciate negativ de către 62% dintre respondenți, în timp ce 29% le-au caracterizat ca bune și 2% - ca foarte bune.

Dacă duminica viitoare ar avea loc referendumul cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, 40% ar vota pro și 42% - contra, încă 18% sunt indeciși. 41% din respondenţi au menţionat că RM va avea mai multe avantaje/ doar avantaje, dacă va deveni membru al UE, 45% din respondenţi dimpotrivă susţin că RM va avea doar dezavantaje sau mai multe dezavantaje, dacă va deveni membru UE. Dacă s-ar cere votul cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală (Rusia-Belarus-Kazahstan), 58% au răspuns pozitiv, 26% ar fi contra și 14% nu au putut să se decidă. Fiind puși în fața alegerii între aderarea la Uniunea Europeană și Uniunea Vamală, prima a fost aleasă de către 32%, iar a doua – de către 50%. 18% nu au dorit să răspundă la această întrebare.

Fiind rugați să indice nivelul de încredere în personalitățile politice din străinătate, respondenții au manifestat cea mai mare încredere față de Vladimir Putin – 61%, fiind urmat de către Angela Merkel – 44%, Klaus Iohannis -36% și Barack Obama – 32%. Sondajul a fost efectuat în perioada 28 martie – 7 aprilie, pe un eșantion de 1104 de persoane din 85 de localități, (cu excepția regiunii transnistrene), eroarea maximă fiind de ±2,8%.

 

609