Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian Pîrvulescu: O reacţie publică ar putea duce la retragerea legii pensiilor speciale pentru parlamentari

Propunerea legislativă care prevede pensii speciale pentru parlamentari a fost depusă, joi, la Camera Deputaţilor şi este semnată de 255 de deputaţi şi senatori, adică de aproape jumătate din totalul parlamentarilor. "Proiectul are mari şanse să devină lege, însă va conta şi cât de vehementă va fi reacţia publică", spune la RFI politologul Cristian Pîrvulescu.

Dintre semnatarii propunerii de lege, trei sferturi sunt de la PSD, dar printre susţinătorii ei se numără şi membrii ai UDMR, PLR şi chiar PNL, care afirmau anterior că proiectul nu are girul politic al liberalilor.

"Am discutat cu liderul PNL de la Senat şi voi discuta şi cu liderul de la Cameră să ne lămurim care din colegii noştri şi dacă au semnat acest proiect sau nu. Ştim foarte bine că pensiile şi indemnizaţiile în România nu sunt la nivelul pe care mulţi şi l-ar dori, dar, în acelaşi timp, este şi problema de prioritate, unde direcţionezi banii din bugetul României", a afirmat copreşedintele PNL, Alina Gorghiu.

După publicarea listei cu cei 255 de semnatari, unii parlamentari ai PNL au anunţat că îşi retrag semnătura de pe proiectul pensiilor pentru parlamentari, invocând decizia partidului în acest sens.

Rămân, în orice caz, parlamentarii PSD – pe lângă cei din UDMR, PLR, fostul PPDD şi cei neafiliaţi - care reprezintă trei sferturi din cei care susţin proiectul.

În acest context, “propunerea are mari şanse să devină lege, însă va conta şi cât de vehementă va fi reacţia publică”, spune la RFI politologul Cristian Pîrvulescu.

“O lege trece cu majoritatea voturilor, iar cei mai mulţi semnatari sunt de la PSD. Prin urmare, sunt şanse mari ca acest proiect să treacă, mai ales că sunt şi parlamentari din PNL care îl susţin.Totuşi, o reacţie publică vehementă împotriva acestei legi ar putea să îi facă pe politicieni să retragă legea. Nu ar fi nici prima nici ultima dată când s-ar întâmpla asta”, afirmă Cristian Pîrvulescu.

În ceea ce priveşte justificarea acestei propuneri legislative, Cristian Pîrvulescu afirmă că o mărirea a indemnizaţiilor atât pentru parlamentari aflaţi în funcţie cât şi pentru cei care ies la pensie ar putea avea totuşi efecte benefice prin atragerea de specialişti în politică.

În acest context, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, întrebat fiind despre proiectul pensiilor speciale pentru membrii Legislativului, că i s-ar părea "un lucru excepţional" ca de acest drept să beneficieze "oamenii de cultură".

Peste 100 de parlamentari ar urma să beneficieze de acest tip de pensii, dacă propunerea va fi aprobată de Legislativ.

Potrivit social-democratului Petre Daea, pensia specială a parlamentarilor ar putea ajunge la 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate.

Cristian Pîrvulescu, despre pensiile speciale ale parlamentarilor