Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Geoană la RFI: Tăriceanu a fost lăsat în off-side de PSD în cazul Şova

Călin Popescu Tăriceanu a fost lăsat în off-side de către majoritatea PSD din Senat. Declaraţia a fost făcută la RFI de senatorul Mircea Geoană, preşedinte al Partidului Social Românesc. Plenul Camerei superioare a respins luni proiectul de hotărâre propus de Biroul Permanent, prin care se constata că în urma votului din 25 martie nu au fost întrunite condiţiile pentru încuviinţarea arestării senatorului Dan Şova.

Mircea Geoană explică semnificaţia votului de luni: "Sentimentul meu este că domnul Tăriceanu a fost lăsat ieri în off-side de către Victor Ponta şi de către majoritatea PSD din Senat, pentru că în mod evident, redactarea hotărârii şi mai ales încadrarea hotărârii într-unul din cele două articole din Regulamentul Senatului în cazul Şova a fost lăsată exclusiv pe spatele şi pe semnătura şi pe responsabilitatea domnului Tăriceanu de către cei de la PSD".

Senatorul face o paralelă între cazurile Şova şi Andronescu: "În Senatul României, în urmă cu două luni de zile, să ne aducem aminte de situaţia identică cu a domnului Şova, cea a doamnei senator Ecaterina Andronescu, care într-o speţă identică, o cerere de încuviinţare de începere de urmărire penală în dosarul Microsoft, votul Senatului a fost realizat cu majoritate simplă şi doamna Andronescu, cu majoritatea simplă a senatorilor prezenţi a fost deferită justiţiei. Sunt convins că doamna Andronescu va demonstra în instanţă faptul că nu a avut de-a face cu acest caz, cel puţin asta sper eu din toată inima, mi-a fost colegă atâţia ani de zile. Deci în speţa Andronescu, acelaşi Senat, aceeaşi majoritate, acelaşi preşedinte al Senatului au încadrat cererea DNA în categoria cererilor pentru care este nevoie spre a fi încuviinţată de majoritate simplă, deci a celor care sunt prezenţi în sală (...), în timp ce în cazul Şova, pe o speţă identică, de începere a urmăririi penale şi de arestare preventivă, nu e diferenţă între cele două solicitări, în esenţă, acelaşi Parlament, acelaşi Senat, cu aceeaşi majoritate şi cu acelaşi preşedinte al Senatului au decis că domnul Şova are nevoie de majoritate absolută, deci jumătate plus unu din totalul membrilor Senatului, indiferent de câţi sunt prezenţi în sală".

 

"Tăriceanu este într-o situaţie foarte ingrată"

 

Mircea Geoană crede că "în clipa de faţă, domnul Tăriceanu este într-o situaţie foarte ingrată. A încercat să-l ajute pe Ponta, care încearcă la rândul său să-l protejeze pe Şova, cu care a fost partener de afaceri şi partener politic de mulţi ani de zile, este evident şi PSD-ul i-a spus ieri: ştii ce, îţi pasăm cartoful fierbinte în mâini, acum te descurci cu el".

"Ce va face Tăriceanu nu ştiu, dar în mod evident are posibilitatea astăzi, dacă majoritatea PSD din Senat nu a dorit să împartă cu domnul Tăriceanu riscurile unei eventuale încadrări a deciziei votului Senatului de acum câteva săptămâni în categoria Andronescu sau în categoria Şova, domnul Tăriceanu are o decizie delicată astăzi, o decizie complicată, pe care trebuie să o ia, dacă în cazul Şova se va aplica precedentul Andronescu sau se va crea un precedent special pentru Şova", mai spune senatorul.

Curtea Constituţională a cerut recent Senatului să redacteze hotărârea în cazul cererii DNA de arestare a lui Dan Şova, întrucât altfel procedura nu este finalizată, pentru că nu poate fi publicată în Monitorul Oficial.