Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Arabia Saudită oprește focul în Yemen

yemen.jpg

Ofensiva condusă de Arabia Saudită a durat 27 de zile
Ofensiva condusă de Arabia Saudită a durat 27 de zile
Image source: 
Sursa foto: Reuters

După 27 de zile de foc continuu, Arabia Saudită a anunțat sfârșitul ofensivei pe care a condus-o în Yemen. Potrivit saudiților, pericolul reprezentat de avansul rebelilor Houthi a fost înlăturat, iar de acum începe o fază politică. Situația este însă departe de a se fi stabilizat pentru că rebelii au promis să continue lupta, iar saudiții și-au rezervat dreptul de a reîncepe ofensiva. Pe de altă parte, atât Iranul, care îi sprijină logistic pe rebeli, cât și Statele Unite, care sprijină Arabia Saudită, și-au trimis nave de război în apele Yemenului.

Intervenția militară a coaliției conduse Arabia Saudită sunită împotriva rebelilor houthi, șiiți, a fost lansată pe 26 martie la cererea președintelui yemenit Mansur Hadi, refugiat între timp în Arabia Saudită.Acum, oficialii de la Riad spun că loviturile aeriene au reușit "să elimine cu succes amenințările la adresa securității Arabiei Saudite", adică au fost distruse armele grele și rachetele confiscate de rebeli. Așa că de acum poate începe o nouă fază, spun saudiții, respectiv dialogul politic, aducerea de ajutoare umanitare și lupta contra terorismului. Purtătorul de cuvânt al coaliției, generalul saudit Ahmed al-Assiri, nu a exclus însă noi intervenții militare, în funcție de acțiunile rebelilor și a adăugat că blocada maritimă va fi menținută. Aproape 1.000 de oameni au fost uciși de la începutul operațiunii. Însă rebelii continuă să mențină controlul asupra capitalei Sanaa și a unor regiuni întinse din Yemen și de altfel au promis că nu se vor preda și au acuzat Arabia Saudită că e o marionetă a Statelor Unite.

Decizia saudiților vine după discuții pirvate cu oficiali americani, care au explicat că prelungirea operațiunii nu ajută intereselor saudite și care s-au declarat îngrijorați și de bilanțul foarte mare al victimelor civile, ceea ce riscat să întoarcă și mai mult populația contra coaliției, relatează Wall Street Journal . Americanii au anunțat,  oficial, că vor trimite un portavion în apele yemenite, pentru a observa mișcările navelor iraniene, bănuite de Washington că ar transporta echipament militar pentru rebelii Houthi.