Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian Diaconescu: Planul UE pentru Mediterana este limitat

cristian_diaconescu_planul_ue_pentru_mediterana_este_limitat.jpg

Protestatar, în faţa Parlamentului italian (Foto: Reuters/Yara Nardi)
Protestatar, în faţa Parlamentului italian (Foto: Reuters/Yara Nardi)

Cele zece soluţii propuse de liderii europeni pentru rezolvarea crizei imigranţilor din Mediterana sunt limitate. Iată ce declară la RFI fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu. El mai spune că povara nu trebuie să cadă numai pe umerii Italiei şi Greciei.

Cristian Diaconescu e de părere că planul european este limitat: "Am văzut cele zece puncte ale unui plan de urgenţă propus de către miniştrii de Interne şi miniştrii de Externe din cele 28 de state ale Uniunii Europene, plan elaborat la începutul acestei săptămâni. Sincer, mi se pare limitat, ca şi orizont, având în vedere presiunea extraordinară şi drama cu care se confruntă cei care încearcă mai ales prin Italia şi Grecia să ajungă în Europa".

Fostul ministru de Externe consideră că s-ar impune o solidaritate mai mare din partea europenilor: "După părerea mea, elementul fundamental pe care ar trebui să se bazeze o schimbare de percepţie la nivel european este inclusiv schimbarea narativului privind imigraţia în Europa. Este important să se aibă în vedere faptul că aceşti oameni vin din zone de conflict, din zone de război, sunt femei, copii, care fug de miliţii de tot felul, organizate fie în Libia, fie în Siria, fie în Eritreea, în general în Africa de Nord şi Africa sub-sahariană. În momentul în care vom înţelege că sunt oameni ca noi, iar pentru europenii civilizaţi este mai important să protejeze oamenii decât frontierele, atunci probabil că soluţiile vor fi, după părerea mea, ceva mai aplicate. Aici mă refer la ideea ca în spiritul solidarităţii europene, cel puţin povara acestei situaţii să nu cadă numai pe umerii statelor din sud-estul Europei, mai ales pe Italia şi Grecia".