Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marea Britanie: Criza migranților din Mediterana devine subiect de campanie electorală

Drama migranților din Mediterană care încearcă să ajungă pe țărmurile europene în ambarcațiuni improvizate a ajuns subiect de campanie electorală în Marea Britanie.

Liderul Partidului Conservator, premierul David Cameron, a fost acuzat că este parțial responsabil de situația creată după răsturnarea de la putere a regimului Gaddafi în Libia, promovată de liderul britanic și de președintele de atunci al Franței, Nicolas Sarkozy.

Rivalul la funcția de prim ministru al lui Cameron, liderul Partidului Laburist, Ed Miliband, a spus că greșelile făcute după 2011, mai ales lipsa de spijin acordată Libiei, au contribuit la actuala criză în care mai bine de 1000 de refugiați africani s-au înecat în apele Mediteranei în anul 2015.

Marea majoritate a acestor refugiați au plecat în călătoria lor periculoasă de pe țărmurile Libiei, țară aflată în plin haos politic, înspre coastele Maltei și ale Italiei.

Miliband a spus că așa cum după participarea la răsturnarea regimului Saddam Hussein în Irak Marea Britanie nu a fost pregătită pentru ceea ce a urmat, tot așa și după răsturnarea lui Gaddafi noile autorități libiene nu au primit asistența necesară în tranziția la un stat democratic.

"David Cameron s-a înșelat când a considerat că Libia era o țară ale cărei instituții pot evolua și se pot transforma de la sine", a spus liderul Laburist în ceea ce s-a dorit un discurs de politică externă.

"Tragedia ar fi putut să fie anticipată și ar fi putut să fie evitată, iar Marea Britanie ar fi putut să joace un rol contribuind la sprijinul practic al comunității internaționale pentru Libia și nu să stea pe margine în speranța nefondată a unui proces potențial de principiu”, a adăugat liderul Laburist. 

Partidul Laburist a sprijinit în 2011 participarea aviației britanice la atacurile împotriva forțelor regimului Gaddafi care amenințau populația civilă din orașul Benghazi unde avusese loc o revoltă împotriva autorităților.

Capital politic

Miliband a fost acuzat de Conservatori că încearcă să obțină capital politic dintr-o tragedie.

“Oamenii vor privi la aceste declarații și vor trage propriile concluzii”, a fost replica lui Cameron la discursul lui Miliband.  

“Marea Britanie a contribuit la antrenarea forțelor de securitate libiene, am băgat bani în Libia, nu accept cu nu am avut un plan”, a mai spus liderul Conservator.

Dacă remarcile lui Miliband, chiar criticate, au fost destul de nuanțate, nu același lucru se poate spune despre cele ale liderului Partidului Independenței Regatului Unit (UKIP), Nigel Farage.

Într-un articol publicat în cotidianul Daily Express, Farage spune că situația actuală este o rezultantă directă a bombardamentelor franceze și britanice împotriva regimului Gaddafi, cărora UKIP li s-a opus chiar de la început.

Liderul UKIP a mai spus că Uniunea Europeană riscă să fie invadată de un milion de refugiați din nordul Africii și l-a acuzat pe Miliband de ipocrizie, spunând că acum trei ani și jumătate Partidul Laburist a susținut intervenția militară în Libia.

Dar Farage, spre deosebire de Miliband, nu are nicio șansă să ajungă prim ministru, iar obiectivul său este ca UKIP să obțină șase mandate de deputați, așa încât el nu are nicio ezitare în a folosi tragedia din Mediterană în scop electoral, într-o campanie în care a făcut din combaterea imigrației principala temă a partidului său.