Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cotele de imigrație, o soluție?

Expertii spun că introducerea cotelor de imigratie ar evita tragediile din Marea Mediterana. Comisia Europeana va face această propunere pe 13 mai, după cum a anunțat, pe 29 aprilie, la Strasbourg, președintele institutiei Jean-Claude Juncker. Dreapta si centrul dreapta europeana se opun ideii.

Ajutorul pentru dezvoltare, relocalizarea echilibrata a refugiatilor pe tot cuprinsul UE (si nu doar in statele din sud unde ei ajung) si introducerea cotelor de imigratie, iata propunerile lui Juncker.

Majoritatea spectrului politic european este reticenta privind cotele de imigratie. Jean-Claude Juncker admite ca a prezentat ideea si in 23 aprilie liderilor UE reuniti de urgenta la Bruxelles. Foarte putini au sustinut-o...

Acum, daca primele doua propuneri au fost mai mult sau mai putin bine primite la Strasbourg, in sedinta plenara a Parlamentului European, ultima a fost pur si simplu respinsa de dreapta si centru dreapta europeana. Dar nu de liberali...Cum este posibil?

Cand liberalii fac pe socialistii

Aflati la guvernare intr-un numar important de state UE, politicienii de centru dreapta (PPE) nu au interesul sa-si piarda popularitatea.

Prin urmare, pentru PPE, tocmai grupul politic caruia Juncker ii apartine, cotele de imigratie ar pune in pericol piata de munca a UE si asa puternic zdrucinata de criza.

"Cine crede ca trebuie sa deschidem piata de munca imgratiei legale se amageste", a spus presedintele grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber. "Astazi, un tânar european din cinci se afla la somaj".

Conservatorii britanici sint de acord ca UE nu poate sa-si inchida usile in fata tuturor imigrantilor, dar nici nu este gata de a primi pe oricine.

Cât despre euroscepticul Nigel Farage, problema este clara: cotele de imigratie vor aduce inevitabil un flux de extremisti, vor fi o acoperire pentru jihadisti si vor reprezenta o amenintare la adresa civilizatiei europene.

Liberalii europeni (ALDE) ,aflati in minoritate pe plan european si dornici sa parvina, sint mereu opusi oricaror idei ale PPE si deci sint acum  favorabili cotelor de imigratie. Ei au combatut interventia lui Farage pe care au calificat-o drept "o inventie".

Liberalii se trezesc adesea imbratisînd idei de stânga sau de dreapta sociala si asta din cauza scorului trist inregistrat in alegerile europene din mai 2014. Detronati de pe istoricul loc trei in Parlamentul European si nevoiti sa faca aliante impotriva naturii pentru a-si creste putin numarul, ei se gasesc adesea impotriva ideilor de dreapta.

O rezolutie in plus

Parlamentul European, care a dezbatut astazi impreuna cu Juncker rezultatele "insuficiente" ale ultimului summit UE, a votat si o rezolutie privind migrantii.

Aceasta n-ar fi prima, alte doua au fost votate in aprilie 2009 si octombrie 2013. Ea nu are caracter constrângator, ci doar incearca sa exerseze o presiune politica asupra unora din guvernele europene.

Eurodeputatii pun accentul pe nevoia de solidaritate intre statele membre, astfel incât nu doar cinci state ( Italia, Grecia, Malta, Spania, Cipru si Bulgaria) sa fie responsabile de salvarea, primirea si cazarea migrantilor.

Toate statele UE, in mod obligatoriu, ar trebui sa accepte migranti si sa imparta costurile cu cele cinci. Parlamentul European o spune, Comisia Europeana o spune si ea, statele membre zic acum ca ar putea-o face, dar nu obligatoriu, ci pe baza voluntara. Adica n-o vor face.

Apoi, rezolutia se axeaza pe câteva actuni concrete , imediate, nedeblocate de liderii UE in 23 aprilie: mandat pentru operatiunea europeana Triton de a intra in apele internationale in misiunile sale de salvare, atacarea traficantilor (pentru care Franta cere un imposibil mandat al ONU), acordarea de vize umanitare, folosirea programelor  de integrare a refugiatlor, etc

Sint amintite si cauzele imigratiei ilegale si se incurajeaza dialogul cu tarile de origine si cele de tranzit ca si mai multe fonduri europene destinate dezvoltarii lumii a treia.