Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lupta contra fraudei: Parchetul European trebuie să fie independent, spun deputații

În rezoluția votată miercuri, deputații subliniază că Parchetul European creat pentru a lupta împotriva fraudelor comise la bugetul UE și pentru a ajuta la recuperarea banilor contribuabililor trebuie să fie deplin independent și responsabil din punct de vedere democratic. Rezoluția trece în revistă stadiul discuțiilor dintre statele membre și subliniază prioritățile Parlamentului în vederea creării Parchetului European.

Este foarte important pentru noi să avem un Parchet European central”, a spus Monica Macovei (PPE, RO), explicând că ”aceasta ar însemna că putem să combatem frauda efectiv și rapid, iar fondurile să fie recuperate mai ușor”. ”Noi, Parlamentul European, suntem gardienii banilor contribuabililor europeni”, a adăugat ea.

În rezoluție, deputații au subliniat că structura Parchetului European trebuie să fie ”complet independentă de guvernele naționale și de instituțiile UE și protejată de influența și presiunea politică.”

Ei mai subliniază că regulile care guvernează distribuția jurisdicției între Parchetul European și autoritățile naționale trebuie să fie clar definite pentru a evita neclaritățile. Autoritățile naționale care se confruntă cu investigații care pot să fie de competența Parchetului European trebuie să fie obligate să informeze Parchetul despre ele, iar Parchetul trebuie să aibă dreptul de le prelua dacă acest lucru este considerat potrivit.

Procedurile de selecție pentru pozițiile de procuror trebuie să fie deschise, obiective și transparente, spun deputații. Ei sugerează un concurs deschis pentru candidați prin care procurorii să fie numiți de Consiliu și de Parlament prin acord comun, pe baza unor liste de rezervă realizate de Comisie, în urma unor evaluări efectuate de experți independenți. Procurorul General trebuie să fie numit prin aceeași procedură, după o audiere în Parlament, se mai arată în text.

Rezoluția a fost adoptată cu 487 de voturi pentru, 165 împotrivă și 33 de abțineri.

Ce urmează

După ce statele membre sunt de acord să creeze un Parchet European, Parlamentul trebuie să își dea consimțământul.