Reintroducerea pedepsei cu moartea în Ungaria: “Imposibilă din punct de vedere legal”

dalma.jpg

Dalma Dojcsak, de la Uniunea pentru Libertăți Civile din Ungaria.
Dalma Dojcsak, de la Uniunea pentru Libertăți Civile din Ungaria.

Premierul Viktor Orban a pus din nou Europa pe jar după ce a afirmat că ar trebui deschisă dezbaterea despre reintroducerea pedepsei cu moartea în Ungaria. E vorba de una dintre temele favorite ale Jobbik, formațiunea de extremă dreapta, aflată din nou în creștere de popularitate. Oricât ar părea de sensibil subiectul pentru europeni, având în vedere că Ungaria s-a angajat să respecte convențiile europene care interzic pedeapsa cu moartea, societatea civilă din Ungaria nu e îngrijorată pentru moment.  Sunt doar declarații politicianiste, care nu ar trebui luate în serios pentru că sunt imposibil de pus în practică din punct de vedere legal, explică, pentru RFI, Dalma Dojcsak, de la Uniunea pentru Libertăți Civile din Ungaria.

În timp ce extrema dreaptă din Ungaria reușește să se prezinte drept un partid mai moderat decât în ultimii ani, premierul Viktor Orban relansează dezbaterea despre reintroducerea pedepsei cu moartea. Ungaria, fiind membră a Uniunii Europene, a semnat și Carta Europeană a drepturilor omului, ce interzice clar pedeapsa cu moartea.

Liderul Fidesz a explicat însă că legislația ungară nu reușește să descurajeze suficient criminalii (deși este totuși una dintre cele mai represive din Europa, cu pedepse de închisoare pe viață ce nu pot fi comutate).Această pedeapsă e necesară, spune Orban, pentru a arăta clar criminalilor că Ungaria nu va face rabat de la nimic când vine vorba de a-și proteja cetățenii. Declarațiile au fost făcute imediat după înjunghierea unui tinere într-un chioșc de ziare și tutun, o știre care a făcut înconjurul presei maghiare.

Pedeapsa cu moartea fusese abolită în Ungaria la începutul anilor '90, după căderea Cortinei de Fier. În plus, în 2004, Ungaria a aderat la Carta europeană a drepturilor omului. Redeschiderea dezbaterii ar fi fost forțată de formațiunea de extremă dreapta, Jobbik, care continuă să ia din popularitatea partidului de dreapta guvernamental.

Declarațiile vin la doar trei zile după ce același Viktor Orban a explicat că Ungaria ar trebui să-și folosească armata pentru a împiedica imigrația, deoarece Comisia Europeană vrea să “colonizeze” Ungaria. 

Premierul și-a anunțat și intenția de a organiza un referendum cu privire la înăsprirea legislației privind imigrația. Politica europeană în materie de imigrație e stupidă, spunea premierul ungar,  iar imigrația în ansamblu trebuie blocată.  Cum vede însă societatea civilă afirmațiile șefului guvernului de la Budapesta? Iată ce declară pentru RFI Dalma Dojcsak, de la Uniunea pentru Libertăți Civile din Ungaria.

 

În ce context au fost făcute afirmațiile? Chiar se confruntă Ungaria cu o creștere accelerată a criminalității?

Nu am cifrele exacte pentru rata criminalității, dar ce pot să vă spun e că Ungaria e un loc sigur în care să trăiești. Comparativ cu alte state europene, rata de infracționalitate e medie. Nu există o criminalitate dură. Există însă câteva cazuri, în special omucideri, pe care publicul le percepe drept foarte amenințătoare, pentru că ungurii nu sunt obișnuiți să vadă că oamenii sunt uciși. Consideră prin urmare că e o problemă enormă faptușl că în ultimele luni s-au comis câteva asasinate în Ungaria. Și din acest motiv, e o oportunitate politică bună pentru Viktor Orban să vorbească despre pedeapsa cu moartea ca despre o soluție. Sunt ferm convinsă că atât premierul, cât și partidul său conservator vorbesc despre pedeapsa cu moartea pentru că partidul de extremă dreapta Jobbik devine tot mai popular în Ungaria. În mod normal, pedeapsa cu moartea e o temă importantă a discursului lor politic. Fidesz și prim-ministrul încearcă să-și convingă alegătorii să nu se plece către Jobbik.

ONG-urile din Ungaria au reacționat, au criticat ori condamnat afirmațiile premierului Orban?

De fapt, din punct de vedere legal, e o prostie. Ungaria a ratificat Carta Europeană a drepturilor omului precum și acordurile adiționale, care spun că țările care intră în acest tratat trebuie să abolească pedeapsa capitală. Așadar e imposibil de realizat ce spune. Ungaria are tratate internaționale care ne obligă să interzicem pedeapsa cu moartea. În plus, Curtea constituțională, când și-a început activitatea, la începutul anilor 90, a decis că pedeapsa capitală e neconstituțională și că încalcă dreptul la viață. De aceea, această pedeapsă a și fost abolită în sistemul legal al Ungariei în 1991. Așadar, nu are nicio noimă din punct de vedere legal să redeschizi această dezbatere - atât din pricina Constituției, cât și datorită tratatelor internaționale la care Ungaria este parte.  

Asta ar însemna că nici în viitorul apropiat nu există nicio șansă ca aceste promisiuni să devină lege.

Nu există o amenințare reală ca pedeapsa cu moartea să fie reintrodusă.

Cum sunt percepute promisiunile lui Orban la nivel de societate? Ungurii își doresc reintroducerea pedepsei capitale?

Nu sunt un expert în această problemă, nu sunt sociolog. În grupul de oameni cu care interacționez niciunul nu e de acord cu pedeapsa cu moartea. Însă totodată sunt conștientă că există grupuri de persoane în Ungaria sunt în favoarea acestei pedepse și e vorba probabil de susținătorii Jobbik.

Dacă o organizație precum cea din care faceți parte critică guvernul pentru aceste afirmații, ce riscă?

De fapt, nu prea luăm în serios afirmațiile că guvernul va reintroduce pedeapsa cu moartea. Suntem conștienți de consecințele legale. Nu e o intenție reală, e doar o declarație politică pentru a mai lua din poopularitatea Jobbik. Nu există o modalitate legală de a face asta. Nu există o amenințare legală, deci nu luăm în serios ce spune. Așa că nu avem în plan să demarăm o dezbatere publică. Nici nu există loc pentru dezbatere în chestiunea pedepsei cu moartea, pentru că e imposibil  să fie reintrodusă.

 
Interviu Dalma Dojcsak