Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul moldovean, în vizorul anchetatorilor

chiril.jpg

Premierul moldovean Chiril Gaburici

La Chișinău, Ministerul de Interne anunță declanșarea unei urmăriri penale în cazul studiilor premierului Chiril Gaburici. Dosarul a fost pornit „în legătură cu existența unei bănuieli cu privire la falsificarea unui document emis pe numele prim-ministrului moldovean”. Ba mai mult, Gaburici ar putea avea statut de bănuit în acest dosar, scrie Ziarul de Gardă. Studiile premierului R.Moldova trezesc tot mare interes întrucât, după aproape două luni de la publicarea unei investigații, apărute în Ziarul de Gardă despre CV-ul lui Gaburici, nu se știe cu exactitate ce instituții de învățământ a absolvit prim-ministrul moldovean. La începutul lunii martie, publicația anunța că Gaburici a picat examenele de BAC și a fost exmatriculat, iar studiile superioare le-a făcut la fără frecvență la o universitate care nu avea licență.

Inspectoratul General al Poliției precizează că până în prezent nu s-a constatat faptul falsificării documentului emis pe numele lui Chiril Gaburici, adică a diplomei de studii.”În cazul stabilirii neveridicității acestui document, în cadrul cauzei penale pornite în baza art.361 alin.1 Codul Penal al RM, organul de urmărire penală urmează să elucideze circumstanțele emiterii acestuia, precum și identificarea persoanelor sau instituțiilor de învățământ implicate”

Totodată contactaţi de ZdG, reprezentanţii IGP au declarat că există posibilitatea ca premierul să aibă statutul de bănuit în acest dosar penal. ”La moment, domnul Gaburici nu are nici un statut,dar bineînţeles că va avea statutul de bănuit la timpul cuvenit. Dacă va părea necesitatea de-al audia sigur că va avea statutul de bănuit. Oricare cetăţean poate să se aştepte şi poate fi audiat dacă încalcă legea”,a declarat Gheorghe Malic, șeful Direcției Urmărire Penală din cadrul IGP.

Până astăzi, Ministerul Educației nu a reușit să clarifice lucrurile în dosarul studiilor premierului moldovean. Invitată la o emisiune televizată, ministrul educației, Maia Sandu a subliniat că cel mai indicat să vorbească despre diploma sa este chiar prim-ministrul. Ministrul Educației a fost și în plenul Parlamentului pentru a da explicații legate de studiile și diplomele lui Chiril Gaburici. Maia Sandu a confirmat în fața deputaților că prim-ministrul R.Moldova nu a susținut toate examenele de Bacalaureat, obţinând calificative negative cel puțin la doua examene. Ministerul Educaţiei a anunţat că Chiril Gaburici nu are diplomă de BAC şi a fost exmatriculat de la două instituţii de învăţământ. Recent, Maia Sandu a menţionat că a sesizat procurorul general pe acest caz, întrucât există inadvertenţe în datele privind înmatricularea lui Chiril Gaburici la Universitatea Slavonă.

Parlamentarii aflați în opoziție se pare că sunt și ei interesați de diplomele premierului. Deputatul liberal, Valeriu Munteanu a sesizat Ministerul Educației după ce a văzut actele de studii ale premierului.” Insistențele noastre dau roade”, notează Munteanu pe pagina sa de Facebook.”Domnule Procuror General vă rog sa mă audiați, în cadrul acestui dosar penal, în calitate de martor, eu am reconstituit deja tabloul (sinistru) aproape complet al studiilor premierului Chiril Gaburici, poate va ajut ca urmarirea penala pe acest dosar penal sa nu dureze chiar patru ani…”

”Deci, Chiril Gaburici a fost exmatriculat și de la Universitatea Slavonă! Cred că poate fi considerat pe bună dreptate un campion al exmatriculărilor. Acesta este profilul perfect al unui prim ministru liberal-democrat, într-un Guvern susținut de comuniștii lui Vladimir Voronin. Înainte, nu înapoi..”, scria Munteanu pe pagina sa de Facebook.

Așadar, întrebările legate de studiile lui Gaburici sunt tot mai multe. Premierul de fiecare dată când este întrebat în baza cărei diplome a fost admis la facultate, evită să vorbească. Recent, după o ședință de Guvern, oficialul a menționat că ”în ţară se fură milioane şi acest lucru se uită, în timp ce detalii atât de mici ca diploma premierului sunt subiect de presă”.

Chiril Gaburici a ajuns în funcția de premier al R.Moldova, fiind propus de Partidul Liberal Democrat din R.Moldova, după ce Guvernul Leancă nu a trecut de votul parlamentarilor. Chiril Gabuirici în vârstă de 38 de ani a fost director la o companie de telefonie mobilă. Este apropiat liderului liberal-democrat, Vlad Filat, dar și liderului comunist, Vladimir Voronin.