Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Protestele din Baltimore se extind

baltimore.jpg

Protestele din Baltimore se extind
Protestele din Baltimore se extind

Protestele din Statele Unite se extind după ce tânărul de culoare Freddie Gray a murit din cauza rănilor în timp ce se afla în custodia poliției. Deși în Baltimore, epicentrul protestelor, noaptea trecută a fost una mai calmă decât cea de marți, nu același lucru s-a întâmplat în New York sau la Denver. Sute de oameni au fost arestați. Protestatarii cer dreptate, însă rezultatele anchetei întârzie.

Moartea lui Freddie Gray continuă să mobilizeze America. Câteva sute de oameni s-au strâns azi-noapte la New York, unde au rămas și după ora-limită permisă. Proteste asemănătoare au avut loc în capitala Washington, dar și la Boston, Denver și Minneapolis, relatează BBC.  60 de oameni au fost arestați de poliția new-yorkeză. La Denver, în timpul unui protest similar, poliția a arestat nouă manifestanți. În schimb, cei câteva zeci arestați cu o zi înainte la Baltimore au fost eliberați fără a li se aduce niciun fel de acuzații.

Și la Baltimore, unde a fost instituită stare de urgență și o interdicție de circulație în cursul nopții, a fost un nou protest de amploare, dar calm de această dată. Protestatarii le-au strigat oamenilor legii că “nu vor avea pace până nu se face dreptate” și “am ridicat mâinile, nu trage!”. De asemenea, în contextul dezbaterii despre discriminarea populației afro-americane de către poliție, oamenii cer ca vinovații să fie pedepsiți. Oamenii au plecat acasă înainte de ora 22, când intra în vigoare interdicția.

Între timp, Departamentul Justiției a deschis o anchetă asupra circumstanțelor care au dus la moartea tânărului, pentru a vedea dacă poliția a folosit forța excesivă atunci când acesta se afla în custodie. Deși primele rezultate ale anchetei erau așteptate azi, poliția a preferat să amâne publicarea lor. Până la finalul anchetei, poliția din Baltimore a decis să suspende șase ofițeri de poliție.