Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia spionează din greu Polonia – raport oficial publicat la Varșovia

Rusia și-a intensificat activitățile de spionaj în Polonia anul trecut, arată un raport publicat la Varșovia de către Agenția de Securitate Internă din Polonia (ABW). Documentul susține că scopul principal a fost discreditarea poziției Poloniei și a altor state membre NATO în problema crizei ucrainene.

”Un element important al activității ruse a fost provocarea de divergențe între Uniunea Europeană și NATO”, concluzionează raportul publicat la Varșovia. Atenția a fost focalizată pe declarațiile antieuropene și antiamericane făcute în principal de figuri eurosceptice din țări membre ale Uniunii Europene și pe vocile care au criticat posibilitatea înăspririi sancțiunilor împotriva Federației Ruse, menționează documentul serviciului secret polonez, în care mai scrie că de la începutul crizei din Ucraina, Rusia s-a implicat în mod activ în sprijinirea proiectelor propagandistice de informare.

”Aceste proiecte creează o imagine pozitivă Rusiei și îi arată într-o lumină negativă pe oponenții Kremlinului”, subliniază autorii raportului, care au remarcat o creștere a activității diferitelor instituții ruse privind consolidarea și activarea cercurilor proruse din Polonia.

Anul trecut, serviciul secret a reținut un cetățean polonez de origine rusă pentru spionaj și colaborare cu Direcția principală de informații a armatei ruse (GRU). În plus, doi diplomați ruși au fost declarați persona non grata pentru activități incompatibile cu statutul lor diplomatic. Conform concluziilor Agenției de Securitate Internă a Poloniei, partea rusă a căutat să desfășoare activități de spionaj în domeniile politic, economic și tehnico-științific.

La fel de activ a fost și spionajul belarus în Polonia, indică sursa citată. În 2014, a fost reținut un cetățean belarus pentru activități de spionaj împotriva Poloniei. Varșovia l-a expulzat anul trecut pe atașatul militar al Ambasadei Belarus în Polonia, întrucât s-a dovedit că era ofițer al serviciilor de informații de la Minsk.