Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Expert: S-a mizat că în R.Moldova poți să jefuiești un miliard de euro, fără să se întâmple absolut nimic

La Chișinău a fost făcut public raportul Kroll care a investigat tranzacțiile dubioase prin intermediul cărora a fost scos din țară peste un miliard de euro, la sfârșitul anului 2014.

O instituție internațională confirmă faptul că cetățenii au fost jefuiți. Acum este nevoie ca acest caz să fie mediatizat astfel încât anchetatorii să fie presați să-și facă meseria”,o spune într-un interviu la RFI, Veaceslav Ioniță, fost președinte al comisiei parlamentare, economie, buget și finanțe. Ioniță a fost printre primii oficiali care a vorbit despre ”Furtul secolului”. Raportul Kroll a fost publicat luni noaptea de președintele Parlamentului, Andrian Candu, la doar o zi după ce zeci de mii de oameni au ieșit în Piața Marii Adunări Naționale, protestând față de ilegalitățile guvernării.

Potrivit expertului Veaceslav Ioniță, reprezentații Kroll au sistematizat toată informația pe acest caz de la Centrul Anticorupție, Procuratura Generală, Banca Națională a Moldovei și a integrat-o într-un raport. De altfel, prea multe detalii noi nu oferă documentul.”Dacă comisia parlamentară de anchetă își făcea meseria, trebuia să aibă și ei un astfel de raport. Este un raport mai bun pentru cetățeni, pentru societatea civilă, inclusiv pentru ziariști care trebuie să informeze publicul. Raportul este mai mult pentru noi, decât pentru autorități. Cei de la Kroll s-au concentrat mai mult pe grupul de companii al omului de afaceri, Ilan Shor. De fapt, Kroll-ul investighează doar acest aspect. Care alte companii afiliate unor lideri politici au beneficiat de credite neperformante de la Banca de Economii. Acest lucru ne-ar arăta și o implicare a factorului politic. Urmează să fie investigat dacă banii companiilor grupului Shor nu au ajuns către anumiți beneficiari, iarăși din elita noastră politică”, declară Ioniță.

”Schemele care sunt aici au toate elementele unei spălări de bani”

Raportul Kroll confirmă faptul că banii au fost scoși din R.Moldova înaintea alegerilor parlamentare din R.Moldova și ai ajuns în Letonia și Marea Britanie. În perioada 24-26 noiembrie, peste 13 mlrd de lei au fost scoși prin schema clasică. Sunt folosite bănci care acceptă să fie implicate în niște tranzacții mai specifice, ajung prin firme offshore. Până la urmă este foarte greu să-ți dai seama unde sunt banii. Există trezoreria SUA, specializată pe spălarea banilor și țări ca R.Moldova sunt binevenite să solicite expertiza. Schemele care sunt aici au toate elementele unei spălări de bani”, susține expertul economic.

”Deci această crimă economică a fost făcută cu un tupeu fără precedent. S-a mizat ca într-o țară ca R.Moldova, poți să jefuiești ziua în amiaza mare într-o formă foarte primitivă și să nu se întâmple absolut nimic. Ilan Shor cu certitudine este implicat, dar trebuie să ajungem la cei care l-au acoperit politic”, consideră Veaceslav Ioniță.

În raport pot fi găsite informații și cifre care au mai fost în presa de la Chișinău. Numele omului de afaceri, Ilan Shor, preşedinte al Consiliului de Administraţie la Banca de Economii,apropiat liderului Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat apare cel mai frecvent. Tot în raport figurează și numele fostului președinte al R.Moldova, Petru Lucinschi. Potrivit documentului, firmele omului de afaceri Ilan Shor au beneficiat de credite în valoare de aproape 20 miliarde de lei moldovenești (un mlrd de euro).