
Politică
Ce au decis partidele și președintele pe tema Legilor Big Brother?
Acordul convenit cu liderii partidelor vizează doar o parte din pachetul de Legi Big Brother. Nu se referă însă, susține președinția, la legea securității cibernetice și nici la legea privind reținerea datelor de către furnizorii de rețele publice de comunicații electronice și de furnizorii de servicii de comunicație electronice, care au fost declarate neconstituționale.
În schimb, documentul se referă la Legea privind prelucrarea datelor cu caracter personal. Scopul ar fi să existe garanții suplimentare pentru ca aceste date personale și viața privată să fie protejate și să fie redus riscul comiterii unor abuzuri. De acum, accesarea acestor date se va face într-un cadru strict delimitat de instanță de judecată – de pildă, perioada pentru care se face o interceptare sau cu autorizarea prealabilă a judecătorului.
Din ce explică Președinția, într-un comunicat publicat după întâlnire, Klaus Iohannis a mediat practic dialogul între societatea civilă, instituțiile care se ocupă de prelucrarea datelor și partidele politice.
Klaus Iohannis a mai explicat că speră că acest proiect convenit cu partidele politice, să fie votat cât mai repede de Parlament.
Reamintim, Curtea Constituţională a respins toate cele trei legi ”Big Brother” ca fiind neconstituţionale. În privința legii securității cibernetice, instanța supremă a motivat că legea respectivă are deficienţe de respectare a normelor de tehnică legislativă, coerenţă, claritate, previzibilitate, dar şi sub aspectul procedurii legislative, prin lipsa avizului CSAT. După respingerea de către Curtea Constituțională, Klaus Iohannis a cerut rediscutarea acestor legi în Parlament.