Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Deadline pentru premierul Benjamin Netanyahu

Astăzi este ultima zi pe care o are la dispoziție în Israel Benjamin Netanyahu pentru a forma o coaliție. Deși partidul său, Likud, a obținut cele mai multe voturi la alegerile generale de acum mai mult de o lună, premierul Israelului nu a reușit nici până acum să negocieze astfel încât să aibă măcar o majoritate simplă de 61 de mandate din cele 120 ale Knessetului. Dacă până la finalul zilei nu va anunța că a reușit să formeze un guvern, președintele țării va da altcuiva sarcina formării unui nou guvern.

Pe ultima sută de metri, Benjamin Netanyahu se chinuie să găsească suficient sprijin printre partidele care au trecut pragul electoral la alegerile din martie. Mai are timp până în această seară. Dacă nu va avea măcar o majoritate simplă și va alege varianta unei guvernări minoritare, cabinetul lui Netanyahu va fi vulnerabil în Parlament, comentează BBC. 

Formațiunea premierului, Likud, câștigase cele mai multe mandate în alegerile generale anticipate forțate tot de premier. Luni, Benjamin Netanyahu a primit însă vestea că fostul său aliat, ministrul de Externe Avigdor Lieberman și formațiunea sa, Yisrael Beitenu, refuză să mai intre la guvernare. Explicația oferită: programul de guvernare propus nu e suficient de naționalist, iar Yisrael Beitenu “alege principiile în fața unei participări în orice condiții a partidului la coaliție”. Până acum, Netanyahu are sprijinul a trei partide, Kulanu, de centru, și două formațiuni ultraortodoxe - Judaismul Torei unite și Shas, ceea ce înseamnă în total 53 de mandate din 120. 

Rămâne de văzut ce răspuns va da un alt partid curtat, Bayit Yehudi, condus de Naftali Bennett, ale cărui opt mandate i-ar da premierului majoritatea necesară. Dacă premierul nu va face un anunț până la 12 noaptea, președintele Reuven Rivlin va da sarcina formării unui guvern altui partid.