
Politică
Britanicii votează în alegeri parlamentare cu rezultat incert
cladirea_parlamentului.jpg

Pe teritoriul Regatului Unit sunt deschise cel puțin 40000 de secții de votare, între orele 7 și 22 (9 – 24 în România și Republica Moldova) pentru un electorat cu drept de vot de peste 45 de milioane.
Votanții vor alege 650 de deputați în Camera Comunelor, prin scrutin majoritar uninominal, adică este ales candidatul care obține cele mai multe voturi în fiecare circumscripție, indiferent de procentajul înregistrat.
Cele mai multe mandate de deputat revin Angliei – 533, urmată de Scoția – 59, Țara Galilor – 40 și Irlanda de Nord 18.
Sondajele de opinie indică faptul că nici Partidul Conservator, condus de premierul David Cameron, nici Partidul Laburist, condus de Ed Miliband, nu vor obține majoritatea absolută a mandatelor de deputat, care este de 326.
Potrivit unei medii a sondajelor din ultima săptămână de campanie, ambele mari partide vor obține fiecare circa 1/3 din voturi și un număr de mandate cuprins între 260 și 290. În 2010 Conservatorii au avut 307 mandate, iar Laburiștii 258.
Revelația acestui scrutin se așteaptă a fi Partidul Naționalist Scoțian (SNP), condus de lidera executivului de la Edinburgh, Nicola Sturgeon, care ar putea deveni al treilea partid ca mărime din Camera Comunelor cu cel puțin 50 din cele 59 de mandate scoțiene, de la șase în vechiul parlament.
Partidul Liberal Democrat, partenerul la guvernare al Conservatorilor din ultimii cinci ani, condus de vicepremierul Nick Clegg, va fi probabil principalul perdant al acestui scrutin, sondajele indicând o posibilă înjumătățire sau chiar mai rău a grupului său parlamentar de 57 de deputați aleși acum cinci ani.
Partidul Indepedenței Regatului Unit (UKIP), condus de Nigel Farage, este dat de sondaje la 13 – 14% din intențiile de vot, dar este dezavantajat de scrutinul majoritar și previzionat a câștiga numai mult de patru mandate d deputat.
Principalele cotidiane naționale au recomandat votul în favoarea continuării actualei coaliții: Times, Telegraph, Daily Mail, Financial Times și chiar ziarul de centru stânga Independent susțin votul în favoarea Partidului Conservator sau a celui Liberal Democrat, ca și duminicalele Sunday Times, Sunday Telegraph și Mail on Sunday, tabloidul the Sun (ediția londoneză, cea din Scoția recomandând votul SNP), London Evening Standard, precum și săptămânalele The Economist și The Spectator.
În favoarea Partidului Laburist s-au pronunțat cotidianul The Guardian și ediția sa duminicală, The Observer, tabloidul Daily Mirror și Sunday Mirror, dumincalul The People și săptămânalul The New Statesman.
Tabloidul Daily Express și ediția sa duminicală Sunday Express au recomandat votul UKIP, în timp ce în Scoția Daily Record sprijină Partidul Laburist, iar The National și Sunday Herald recomandă un vot SNP.
După închiderea urnelor la 22 ora locală vor fi difuzate imediat sodajele “exit-poll” – efectuate la ieșirea de la urne – iar rezultatele pe ansamblu vor deveni clare vineri dimineața.
În cazul unui rezultat neconcludent e posibilă o perioadă de incertitudine până va deveni clar care partid – Conservatorii sau Laburiștii – vor putea aduna sprijin suficient pentru o guvernare de coaliție sau chiar un guvern minoritar – singura experiență de acest fel după 1945 fiind guvernul Laburist Harold Wilson în februarie 1974, care a supraviețuit doar ceva mai mult de șapte luni fiind nevoit apoi să convoace alegeri anticipate.