Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Majoritate fragilă pentru al patrulea cabinet Netanyahu

netanyahu.jpg

Majoritate fragilă pentru al patrulea cabinet Netanyahu
Majoritate fragilă pentru al patrulea cabinet Netanyahu

Cu câteva minute înainte de termenul-limită stabilit pentru miezul nopții, premierul israelian a anunțat aseară formarea unei coaliții guvernamentale. Majoritatea pe care a reușit să o obțină este una fragilă, de doar un deputat, motiv pentru care comentatorii sunt de părere că noul guvern nu va avea viață prea lungă. În plus, există un risc mare de radicalizare a poziției noului guvern, în special în privința politicii de colonizare și față de palestinieni, după cooptarea la guvernare a partidului naționalist al lui Naftali Bennett.

Chiar înainte de miezul nopții, Benjamin Netanyahu a reușit să încheie un  acord cu partidul naționalist religios Căminul Evreiesc, ceea ce i-a dat restul de mandate necesare pentru o majoritate minimă, de 61 de mandate (din cele 120 ale Knessetului). Se întâmplă la circa șapte săptămâni după ce au avut loc alegerile anticipate forțate de premier. Este o coaliție fragilă, pentru că, dacă un singur parlamentar va pleca, nu mai există majoritate. Însă dacă nu ar fi făcut anunțul până la miezul nopții, președintele israelian ar fi dat altui partid sarcina de a forma un nou guvern.

 În afară de Likudul premierului Netanyahu și Căminul Evreiesc, din guvern vor mai face parte partidele ultraortodoxe Iudaismul unificat al Torei și Shass și partidul de centru-dreapta Kulanu.

Liderul Căminului Evreiesc a negociat însă dur sprijinul celor opt deputați ai formațiunii sale. A solicitat în primul rând postul de ministru al Justiției, unul dintre cele mai importante ale cabinetului evreu. Apoi, partidul se opune creării unui stat palestinian, are sprijinul coloniștilor evrei din Cisiordania și cere anexarea unor părți ale acestui teritoriu.

Nu sunt deloc vești bune în condițiile în care cel de-al patrulea cabinet Netanyahu se confruntă cu provocări majore: amenințări care vizează securitatea la toate frontierele Israelului, acordul marilor puteri cu Iranul pe tema dosarului nuclear, refacerea unei relații destul de deteriorate cu America, ofensiva diplomatică și judiciară a palestinienilor, și, pe plan intern, costul vieții și inegalitățile sociale.