
Politică
Europa: Cote de imigranți și forță militară contra traficanților
migranti.jpg

Federica Mogherini va vorbi astăzi în fața Consiliului de Securitate, dar a recunoscut chiar înainte de a ajunge că va fi extrem de dificil să obțină atât acordul Organizației Națiunilor Unite, cât și pe cel al Libiei.
Fără un mandat din partea ONU, notează BBC, o acțiune militară menită să oprească ori să distrugă navele traficanților ar fi ilegală, indiferent că se întâmplă în apele libiene ori în cele internaționale. Ambasadorul Libiei la ONU a anunțat deja că țara sa se opune propunerii europene. Diplomatul spune că guvernul libian nu a fost consultat de Uniunea Europeană în privința tipului de acțiune militară pe care europenii îl au în vedere.
Ideea este criticată și de organizația Amnesty International, care avertizează că orice operațiune militară îi va lăsa pe migranți blocați în centrele de detenție din Libia, în condiții de viață inumane.
Amnesty insistă că imigranților ar trebui să li se permită ajungerea în siguranță în Europa, pentru că altfel criza azilanților nu are cum să fie rezolvată. Raportul Amnesty se numește “Libia e plină de cruzime”, după vorbele unui migrant de origine nigeriană.
Aceasta ar fi acțiunea controversată pe plan extern. Mai există însă și una controversată pe plan intern. Miercuri, Comisia Europeană va propune ca fiecare stat membru să preia un anumit număr de migranți dintre zecile de mii ajunși în Italia, Grecia ori Malta.
ONU estimează că doar de la începutul anului până acum, 60.000 de oameni au încercat să traverseze Mediterana în direcția Italiei.
În stabilirea acestor cote, Bruxelles-ul promite că va ține cont de populația unei țări, de indicatorii săi economici și de numărul de azilanți pe care i-au acceptat până acum.
Ideea e sprijinită atât de țările – poartă de intrare precum Italia și Malta, dar și de Austria și de Germania, țară care duce greul la acest capitol și care doar anul trecut a primit 200.000 de cereri de azil. Alte state se opun însă vehement: Marea Britanie, Slovacia, Ungaria și Estonia. Pentru a intra în vigoare, aceste măsuri vor trebui adoptate de toate statele membre la summitul european de la sfârșitul lunii iunie.