Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Doi români, voluntari în Siria împotriva organizației Stat Islamic

Doi români, militari rezervişti, s-au alăturat forţelor kurde creştine din Siria în lupta împotriva organizației teroriste Statul Islamic, anunță presa internațională. Cei doi sunt împreună cu voluntari din Statele Unite, Marea Britanie, Canada și Noua Zeelandă.

Este vorba despre foști soldați, în cea mai mare parte, dar și cetățeni occidentali fără experiență militară, care susțin că luptă în Siria pentru a ajuta forțele kurde împotriva jihadiștilor. Autonumindu-se ”luptători pentru libertate” și prezentându-se sub numele ”Leii din Rojava”, ei pretind că ar fi derulat în ultima vreme aproape 50 de operațiuni și ar fi ucis sute de islamiști.

Acum, o grupare kurdă implicată în conflictul din zonă susţine că doi români luptă în Siria împotriva grupării teroriste Statul Islamic. Pe pagina de Facebook a miliţiei ”Leii din Rojava” apar fotografiile unor bărbaţi de 30-40 de ani despre care se spune că sunt cei doi voluntari români. Informația a fost confirmată pentru RFI de jurnalistul de la Radio România Radu Dobrițoiu, care spune că și ține legătura prin internet cu unul din cei doi.

Gruparea kurdă care a făcut anunțul acţionează în nordul Siriei şi este implicată în confruntări cu luptătorii islamiști. Pe pagina de Facebook se arată că primul român s-a înrolat la jumătatea lunii februarie, iar al doilea s-a alăturat în aprilie. Fotografiile celor doi combatanți sunt însoţite de mesaje de susţinere în limbile română şi engleză.

Analiștii militari sunt de părere că o astfel de grupare paramilitară nu face altceva decât să încurce și mai mult situația din zonele de conflict, așa cum e nordul Siriei. Neavând o subordonare militară clară, astfel de grupări ar putea pretinde mai târziu un loc la masa negocierilor, așa cum s-a întâmplat de exemplu în Liban.

Apariția grupării de luptători anti-islamiști în Siria are mai multe explicații, spune la RFI analistul militar Cornel Codiță.

 
Ascultă interviul acordat RFI de Cornel Codiță