Previziuni ale Comisiei Europene pentru România: probleme mari în educație și sănătate

Comisia Europeană a publicat recomandările de țară pentru toate cele 28 de state membre pentru perioada 2015 - 2016. Ca și concluzie generală, Bruxelles apreciază că este nevoie de eforturi suplimentare pentru revenirea la creștere economică autosusținută. Fiecare stat membru trebuie să ia măsuri pentru crearea de locuri de muncă și combaterea somajului dar și pentru stimularea investițiilor. La modul general agenda Comisiei Juncker se concentrează pe trei piloni care se consolidează reciproc: stimularea investițiilor, punerea în aplicare a reformelor structurale și continuarea responsabilității bugetare. În ceea ce privește România, Comisia avertizează că se confruntă cu dezechilibre macroeconomice care necesita acţiuni politice şi monitorizare.

Bruxelles apreciaza ca tendinţele demografice pe termen mediu şi lung precum şi nivelul scăzut de dezvoltarea pieţei muncii  pot pune în primejdie sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii.  Reforma pensiilor, lansata in 2010, a adus unele imbunatatiri, totusi legea care prevede egalizarea varstei de pensionare pentru femei si barbati pana in 2035, nu a trecut nici macar de Camera Deputatilor.  

Pe de alta parte, chiar daca anul trecut se inregistrau niste pasi inainte, rata angajarii in special printre femei ramane redusa, de asemenea probleme in a-si gasi un loc de munca au tinerii, angajatii  mai in varsta sau cei din minoritatea roma.

Abandonul scolar continua sa depaseasca media UE

Comisia europeana mai remarca faptul ca Romania se confrunta cu o serie de provocari si in domeniul educatiei. Rata abandonului scolar ramane peste media din Uniunea Europeana si sunt intarzieri mari in implementarea strategiei menite sa opreasca acest fenomen, strategie gandita pentru perioada 2014-2019, nu exista o legatura intre scoala si nevoile din piata muncii, situatie asupra careia au atras atentia si oamenii de afaceri romani in repetate randuri, accesul la educaţia primară este limitată mai ales în zonele rurale şi în cazul romilor in timp ce  participarea la învăţământul permanent este cu mult sub media europeana.

Sistemul medical inregistreaza rezultate modeste la capitolul tratamente

Sunt multe probleme semnalate de Comisie si in ce priveste sistemul de sanatate din Romania, un sistem medical pe care Bruxelles il considera marcat de rezultate slabe în domeniul tratamentelor,  subfinantat, in care resursele sunt distribuite inegal si la care nu are acces intreaga populatie, dificultati inregistrand in special cei din mediul rural. În plus, folosirea pe scară largă a "plăţilor informale" în sistemul public de sănătate reduce şi mai mult eficacitatea şi calitatea sistemului....

Riscul de saracie ramane ridicat; minoritatea roma este neintegrata

Reducerea saraciei si a excluziunii sociale ramane o provocare majora pentru Romania. Desi in scadere, rata persoanelor confruntate cu acest risc, era in 2013 de 40%, mult peste media europeana. Suntem in urma, remarca Bruxelles, si cand vine vorba de integrarea etniei rome. O strategie revizuita in acest domeniu a fost adoptata la inceputul acestui an, dar aplicarea efectiva a masurilor prevazute este mult intarziata. 

Bruxelles mai semnaleaza faptul ca frauda fiscală şi evitarea plăţii impozitelor ramân o problemă majoră şi afectează nivelul de colectare a taxelor. Totusi, Comisia apreciaza faptul ca au fost făcuţi primii paşi în reorganizarea administraţiei fiscale româneşti...

In ce priveste capacitatea administrativă a României aceasta este scăzută, fragmentată şi caracterizată de o neclară delegare de responsabilităţi, in opinia specialistilor europeni....De asemenea, neregulile în procedurile de achiziţii publice au dus la întârzieri semnificative în implementarea programelor finanţate prin fonduri europene.

O nota buna vine la capitolul justitie acolo unde Comisia considera ca au fost făcute unele progrese în creşterea independenţei, calităţii şi eficienţei sistemului judiciar, prin combaterea corupţiei la toate nivelurile şi asigurând implementarea deciziilor judecătoreşti.