Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian Preda: România trebuie să fie solidară cu efortul european privind cotele de azilanţi

cristian_preda_romania_trebuie_solidara_efortul_european_privind_cotele_azilanti.jpg

Un agent de securitate strigă la imigranţi afgani, care au sărit gardul unui terminal de feriboturi, în oraşul grec Patras (Foto: Reuters/Yannis Behrakis)
Un agent de securitate strigă la imigranţi afgani, care au sărit gardul unui terminal de feriboturi, în oraşul grec Patras (Foto: Reuters/Yannis Behrakis)

România trebuie să pună şi ea umărul la rezolvarea problemei azilanţilor, "nu putem să vedem în Europa doar un bancomat". Declaraţia a fost făcută la RFI de europarlamentarul PPE, Cristian Preda. Comisia Europeană a propus cote de repartizare a imigranţilor în ţările UE. România ar trebui să primească 657 de azilanţi.

Cristian Preda crede că România ar trebui să accepte măsura propusă de Bruxelles: "Eu, personal cred că trebuie să fim solidari cu efortul european. Dacă noi vrem ca de pildă portughezii, spaniolii, francezii să fie mai interesaţi de ce se întâmplă în estul Europei, în vecinătatea estică şi în special de ceea ce se întâmplă în Moldova, atunci şi noi trebuie să fim interesaţi de ce se întâmplă în sud. Nu putem să cerem altora să facă ceea ce noi înşine nu facem, adică să ne intereseze nu doar vecinătatea imediată, ci şi vecinătatea sudică ceva mai îndepărtată geografic de noi".

 

 

Ascultă declarația zilei la RFI Romania:Va trebui să găsim o soluţie împreună, pentru că suntem în Europa şi la bine şi la greu, adică trebuie să punem şi noi umărul, nu putem să vedem în Europa doar un bancomat - Europarlamentarul Cristian Preda, despre cotele de migranți

Posted by RFI Romania on Thursday, May 14, 2015

 

 

Întrebat dacă România are capacitatea de a absorbi aceşti azilanţi, eurodeputatul PPE a răspuns: "Evident că avem. Din câte ştiu eu, au fost peste şapte sute de solicitări de azil şi în mare parte ele au fost rezolvate. Noi va trebui să distingem foarte clar şi ce înseamnă azilanţi şi ce înseamnă migranţi fără ideea de a obţine azilul politic aici. Altfel, nu cred că este o problemă pentru o ţară ca România să participe la acest efort. Sigur, nu o să fim şi nimeni nu o să ne ceară să facem efortul pe care-l fac nemţii sau suedezii sau olandezii, pentru că toată lumea ştie că nu avem resursele de care dispun state membre mult mai bogate decât noi".

Cristian Preda declară că "va trebui să găsim o soluţie împreună, pentru că suntem în Europa şi la bine şi la greu, adică trebuie să punem şi noi umărul, nu putem să vedem în Europa doar un bancomat".

 

Propunerea Comisiei Europene privind azilanţii

 

Comisia Europeană a propus la Bruxelles patru linii de acţiune viitoare şi un răspuns imediat în privinţa migraţiei. În acest caz apare un element controversat şi anume cotele de migranţi recomandate de Comisie.

Astfel, 20 de mii de migranţi, aflaţi acum în condiţii precare în statele din sudul Europei ar trebui distribuiţi în centrele de refugiaţi din restul Uniunii, în funcţie de PIB-ul fiecărei ţări, de numărul său de locuitori, de rata şomajului şi de numărul de migranţi deja primiţi.

De exemplu, România ar primi 3.29%, adică 657 de persoane, Franţa 2.375 de persoane, iar Marea Britanie 2.309.