Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Conflict deschis între Klaus Iohannis şi Victor Ponta

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Schimb dur de replici între preşedinte şi premier. După ce Victor Ponta a afirmat miercuri că oameni din anturajul lui Klaus Iohannis s-au întâlnit cu procesatori de lemn, şeful statului a spus joi că declaraţiile sunt foarte grave şi dacă se dovedesc a nu fi adevărate, premierul trebuie să răspundă.

Klaus Iohannis i-a cerut joi directorului SRI să verifice de ce informaţii beneficia premierul Victor Ponta, despre o posibilă întâlnire a unor oameni din anturajul său cu procesatori de lemn.

Şeful Guvernului a afirmat miercuri seară că "lideri din PNL au avut întâlniri private şi pe baza funcţiei publice ocupate anterior cu reprezentanţi ai companiei austriace Holzindustrie Schweighofer, pe tema proiectului Codului Silvic, dezinformându-l ulterior pe preşedintele Klaus Iohannis".

Preşedintele Klaus Iohannis spune că este o declaraţie "foarte curioasă".

"Recunosc că am luat act cu surprindere de această declaraţie. Afirmă la televizor tânărul prim-ministru că ar avea el informaţii de la servicii cum că oameni din anturajul meu s-ar fi întâlnit cu diferiţi reprezentanţi ai unor procesatori de lemn şi lasă să se înţeleagă că ar exista un fel de trafic de influenţă la nivelul preşedintelui", afirmă şeful statului, care precizează că acest lucru este "surprinzător şi fals".

"Am verificat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale şi nu a existat nici un fel de discuţii, nici cu lobby-işti şi nici măcar cu foşti colegi din PNL, pe această temă", mai spune preşedintele.

"Luând act de declaraţiile premierului de aseară, am rugat organele abilitate să verifice de ce fel de informaţii dispunea premierul, dacă ele se confimă sau nu. Dacă se confimă, să se ia măsurile de urgenţă care se impun şi dacă nu, premierul va răspunde pentru aceste afirmaţii. Astfel de afirmaţii de insinuare a unui trafic de influenţă la nivelul preşedintelui nu pot fi clasificate ca simple afirmaţii, prin care vrea să pară interesant la televizor. Sunt mult mai grave şi vor fi tratate ca atare. Sper ca această scăpare să nu însemne o revenire la logica din campanie, promovată atunci de candidatul Ponta", spune Klaus Iohannis.

Preşedintele precizează că nu a vorbit cu premierul, dar că joi dimineaţă a avut o discuţie cu directorul SRI, pe care l-a rugat foarte oficial să analizeze cu maximă eficienţă şi seriozitate afirmaţiile lui Victor Ponta.

 

Declaraţiile premierului

 

Lideri din PNL au avut întâlniri private şi pe baza funcţiei publice ocupate anterior cu reprezentanţi ai companiei austriece Holzindustrie Schweighofer, pe tema proiectului Codului Silvic, dezinformându-l ulterior pe preşedintele Klaus Iohannis, a afirmat miercuri seară la B1 TV liderul PSD, premierul Victor Ponta.

"Impresia mea e că preşedintele a trimis legea către Parlament din partea unor binevoitori, în ghilimele, în special nişte liberali cu anumite interese strict private. Din PNL îi vedeţi zilele astea pe cei care se luptă cu toate puterile pe care le au în Parlament pentru Holzindustrie. Evident că au nişte interese care sunt strict private", a declarat Victor Ponta.

Întrebat dacă este vorba în acest caz de trafic de influenţă, premierul a răspuns iniţial "100%", după care a precizat că nu el este cel care poate face încadrări juridice.