Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proteste la Chişinău şi Bucureşti, după expulzarea liderului organizaţiei unioniste Acţiunea 2012

George Simion (Foto: actiunea2012.ro)

Mai mulţi tineri vor protesta joi la Bucureşti, în faţa Ambasadei Republicii Moldova, începând cu ora 17, solicitând "revocarea de urgenţă a măsurii abuzive" luate de autorităţile de la Chişinău împotriva cetăţeanului român George Simion, lider al mişcării unioniste Acţiunea 2012. Ministerul moldovean de Interne a prezentat joi detalii privind expulzarea lui Simion din Republica Moldova.

UPDATE: Ședință de urgență a guvernului de la Chișinău după expulzarea activistului George Simion 

Anatol Ursu, reprezentantul Mișcării Civice Tinerii Moldovei spune la RFI că expulzarea lui George Simion a fost o încercare de intimidare din partea autorităților de la Chișinău:

“Acest gest de expulzare a cetățeanului României și prin extindere a UE, George Simion nu este nimic altceva decât o încercare a forțelor de ordine de a-i intimida pe cei care organizeaza marșul din 16 mai….ei au avut cumva impresia că dacă îl vor expulza pe George, marșul își va pierde din valoare…ei bine, le transmitem că planurile lor au eșuat pentru că expulzarea lui George i-a coalizat și mai mult pe oameni, prin urmare a fost un fel de pr invers. “Politologul moldovean Nicolae Negru spune la RFI că expulzare lui George Simion este un abuz din partea autorităților de la Chișinău

“ Din punctul meu de vedere este o încecare de a demonstra că atitudinea serviciului de informatii moldovenesc (SIS) este simetrică cu atitudinea luată împotriva unor persoane care vin de la Moscova. Nu demult nu au fost admiși în Federația Rusă doi ofițeri din Republica Moldova (..) dacă se confirmă ipoteza că aceste presiuni vin din partea Moscovei atunci eu cred că Bucureștiul va reacționa cu o anumită înțelegere, dacă se va dovedi că inițiativa vine de la Chișinău atunci Bucureștiul s-ar putea supăra, o situație care nu ar fi în avantajul nimănui.”       

Miercuri seară, George Simion a fost expulzat din Republica Moldova, având interdicţia de a intra pe teritoriul moldovean timp de cinci ani.

Membrii Platformei Unioniste Acțiunea 2012 susțin că după expulzarea liderului organizației unioniste, George Simion din R.Moldova, oamenii vor fi și mai motivați să iasă la protestul de sâmbătă, 16 mai, în Piața Marii Adunări Naționale, la care vor cere unirea cu România, ca soluție la problemele sociale din Republica Moldova, dar și anularea interdicției impuse lui George Simion.

"Calificăm aceste acțiuni ale autorităților ca fiind intimidări. Nu pot să ne escorteze pe toți la Poliție. Suntem conștienți că ar putea fi provocări la mitingul de sâmbătă. Astăzi, autoritățile se tem de protestele tinerilor, suntem o forță", susțin membrii Acțiunii 2012.

Totodată, Ministerul de Interne a făcut astăzi publice unele detalii pe marginea expulzării lui George Simion din R.Moldova. Potrivit art. 55 al Legii nr. 200 din 2010, "autoritățile naționale sunt în drept să adopte decizia privind declararea străinului persoană indezirabilă, ca o măsură asiguratorie, dispusă împotriva unui străin care a desfăşurat, desfăşoară ori în a cărui privinţă există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională. Astfel, la 13 mai, în baza materialelor acumulate, în privința cetățeanului României, Simion George-Nicolae, de către Biroul Migrație și Azil al MAI a fost emisă și înmânată persoanei decizia privind declararea drept persoană indezirabilă", se arată într-un comunicat al MAI.

Ambasada României la Chișinău a aflat în după-amiaza zilei de 13 mai 2015, din surse publice, despre reținerea de către reprezentanți ai Biroului Migrație și Azil al Republicii Moldova, a lui George Simion.

Ministerul de Externe de la București anunță că misiunea diplomatică a luat imediat legătura cu autoritățile competente ale Republicii Moldova-Ministerul Afacerilor Interne și Biroul Migrație și Azil–și a solicitat clarificări. O cerere formală în acest sens a fost adresată Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova.

În paralel, Ambasada l-a contactat pe cetățeanul român, pentru a asigura întreaga asistență care ar fi putut fi necesară. George Simion a informat misiunea diplomatică cu privire la situația sa, fără a formula solicitări concrete. Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Chișinău, păstrează în atenție cazul, pentru obținerea tuturor informațiilor clarificatoare.

Președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012, George Simion a fost reținut și expulzat din R.Moldova, în seara zilei de miercuri, de ofițerii Serviciului de Informații și Securitate. Acțiunile SIS au loc cu doar câteva zile înainte de o amplă manifestație de protest, anunțată de Acțiunea 2012 la Chișinău.

Platforma Unionistă Acțiunea 2012 este o coaliție de organizații neguvernamentale și grupuri de inițiativă care susțin unirea Republicii Moldova cu România și militează "pentru realizarea obiectivului generațiilor trecute, prezente și viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiași stat".