Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Agenţia Naţională de Integritate se simte ameninţată

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Agenţia Naţională de Integritate trage un semnal de alarmă că adoptarea în parlament a mai multor proiecte de modificare a Legii 176/2010 privind funcţionarea instituţiei ar afecta iremediabil activitatea acesteia, diminuând sancţiunile aplicate. Ultima modificare, adoptată tacit de Camera Deputaţilor, schimbă legea în sensul în care persoanele care s-au aflat în stare de incompatibilitate sau conflict de interese să poată ocupa orice altă funcţie, cu excepţia celei care a generat incidentul de integritate. Legea spune acum că accesul la orice funcţie publică a unui incompatibil trebuie limitat.

"Agenţia Naţională de Integritate consideră că adoptarea acestor propuneri ar afecta iremediabil activitatea de evaluare desfăşurată de inspectorii de integritate, eliminând complet caracterul disuasiv al sancţiunilor aplicate, precum şi obiectivele asumate în contextul Mecanismului de Cooperare şi Verificare", se spune în comunicatul instituţiei. Astfel, potrivit ANI, prin astfel de modificări la legea actuală se instituie posibilitatea rotirii în funcţiile publice a celor care sunt incompatibili sau în conflict de interese. La RFI, Ciprian Ciucu, reprezentant în Consiliul de Integritate, spune că, spre exemplu, un primar sau consilier local care a încălcat regimul conflictelor de interese sau al incompatibilităţilorar putea candida pentru un mandat de membru al Parlamentului.

Pe lângă faptul că se reduce din puterea sancţiunii, acest lucru e şi neconstituţional, a mai explicat Ciprian Ciucu : potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale "a accepta interpretarea conform căreia unei persoane constatate a fi în stare de incompatibilitate sau conflict de interese îi este interzis să mai ocupe doar funcţia care a generat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese, putând, în schimb ocupa orice altă funcţie eligibilă, ar pune, practic, la îndemâna categoriilor de persoane vizate de Legea 176/2010 un procedeu extrem de simplu de eludare a legii şi aplicabilităţii sancţiunilor instituite de aceasta, aspect de neconceput într-un stat de drept".

Reprezentantul Consiliului Naţional de Integritate spune la RFI că speră ca Senatul să respingă această modificare, mai ales din perspectiva viitorului Raport de Monitorizare al Comisiei Europene. « Ceea ce urmează este ca Senatul să dezbată aceast lucru şi noi sperăm ca Senatul să îl oprească pentru că asistăm la destructurarea sistemului de integritate de către actuala majoritate parlamentară », a declarat Ciprian Ciucu.