Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marea Britanie: Camera Comunelor în culorile curcubeului

javid.jpg

Sajid Javid
Sajid Javid este primul musulman ales, care face parte din cabinetul britanic de miniștri
Sursa imaginii: 
www.cityam.com

Primul cabinet monocolor după 23 de ani al Partidului Conservator, condus de premierul David Cameron, conține doi miniștri de origine asiatică, iar Camera Comunelor aleasă la 7 mai 2015 are un număr record de deputați aleși de origine non-europeană

În paralel, procentul femeilor ales deputat a ajuns la aproape 30%, un alt record, iar homosexualii la aproape 5%, făcând astfel din Camera Comunelor cea mai variată din din punct de vedere al compoziției din istorie.

Recent promovat ministru al afacerilor, Sajid Javid este primul deputat musulman membru al cabinetului britanic, el deținând în parlamentul trecut din 2014 și până la alegerile din 7 mai 2015 portofoliul culturii.

Funcția sa în actualul guvern este extrem de importantă, el având misiunea principală de reforma legislația sindicală, în sensul înăspririi condițiilor necesare declanșării unei greve în sectorul public, ceea ce în mod cert îl va pune în conflict cu sindicatele și cu Partidul Laburist din opoziție.

Născut în 1969 în nordul Angliei, el este fiul unor imigranți pakistanezi, tatăl lui fiind șofer de autobuz și sprijinitor al lui Margaret Thatcher, premier Conservator între 1979 și 1990, în timp ce mama sa era analfabetă când a sosit în Marea Britanie în 1961.

Am fost Thatcherist înainte de a deveni Conservator”, declara Javid într-un recent interviu.   

După studii de economie, Javid a urmat o carieră strălucită în sectorul bancar, devenind vice-președinte al băncii Chase Manhattan la numai 25 de ani, iar la 30 de ani s-a transferat la sediul din Londra al Deutsche Bank unde a lucrat timp de nouă ani, ajungând director executiv.

În 2010 a fost ales deputat în circumscripția Bromsgrove, din partea central vestică a Angliei, iar ascensiunea sa politică a fost la fel de meteorică precum cea bancară. 

Javid este un eurosceptic de lungă durată: în 1990 a fost data afară din sala unde avea loc conferința anuală a Partidului Conservator pentru că distribuia fluturașe care cereau guvernului Thatcher să respingă aderarea lirei sterline la mecanismul ratelor de schimb, precursorul monedei unice europene.

După numai doi ani, avertismentul lui Javid avea să fie confirmat de ieșirea în catastrofă a lirei sterline din acest mecanism, după atacuri ale piețelor valutare asupra monedei britanice.

Acum, ministrul afacerilor refuză să susțină rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană în anunțatul referendum din 2017.

Poziții importante

Alături de Javid, în cabinetul Cameron se află și Priti Patel în postul de ministru al muncii, ea fiind aleasă deputat, ca și colegul ei, în 2010.

În vârstă de 42 de ani, Patel (cel mai frecvent nume indian hindus) este fiica unor imigranți din Uganda (de unde dictatorul Idi Amin a expulzat toți indienii care emigraseră acolo pe vremea Imperiului Britanic), care au înființat un lanț de mici magazine în vestul Londrei.

Absolventă de studii de economie, sociologie și antropologie socială, ea s-a alăturat Partidului Conservator sub conducerea urmașului lui Margaret Thatcher, John Major.

Ca și Javid, Patel este în aripa de dreapta a Partidului Conservator și este una dintre cele 10 femei (1/3 din total) membre ale cabinetului Cameron.

În total în Camera Comunelor sunt 41 de deputați de origine asiatică sau negri (africani și caraibieni), față de 27 în 2010 – ceea ce reprezintă circa 6%, destul de aproape de procentul de 7,8% cât reprezintă populația non-albă din total.

Dintre aceștia, Partidul Laburist are 23 (10% din totalul deputaților săi), Partidul Conservator 17 (5% din total, iar Partidul Naționalist Scoțian (SNP) 1 din 56.

Cel mai cunoscut de la Laburiști este Chuka Umunna, 36 de ani, al cărui tată este de origine nigeriană, iar mama provine dintr-o distinsă familie de juriști anglo-irlandezi.

Ummuna și-a anunțat în cursul acestei săptămâni intenția de a candida la funcția de lider al Partidului Laburist, după demisia lui Ed Miliband în urma înfrângerii din alegerile din 7 mai.

Între timp, Chuka Ummuna tocmai a anunţat, după doar trei zile, că-şi retrage candidatura la şefia Partidului Laburist.

Deputații Sadiq Khan (de origine pakistaneză), și-a anunțat intenția de a obține învestitura Partidului Laburist pentru candidatura la funcția de primar al Londrei (deținută actualmente de Boris Johnson, proaspăt ales și deputat, al cărui străbunic, Ali Kemal, a fost ministru de interne al Imperiului Otoman, dar nu este inclus în statistica minoritarilor, la fel ca și fratele său, deputatul Jo Johnson)  în alegerile din mai 2016, învestitură la care se așteaptă să concureze și deputații Diane Abbott și David Lammy (ambii cu origini caraibiene).

În contingentul ales în 2015 pentru prima oară se regăsește și deputatul Conservator Alan Mak, primul politician de orgine chineză ales în Camera Comunelor, Ranil Jayawardene de origine tamilă sau Suella Fernandes, ai cărei părinți au emigrat din Kenya și Mauritius, iar la Laburiști Kate Osamor, de origine nigeriană, Naz Shah de origine pakistaneză și Tulip Siddiq, de origine bangladeshiană.

Deputata SNP, avocata Tasmina Ahmed-Sheikh, este fiica unui tată pakistanez – primul asiatic ales consilier local în Scoția - și a unei mame ceho-galeze.

Născută în Londra, ea a trecut mai întâi pe la Partidul Conservator și apoi pe la Laburiști, fiind aleasă pe 7 mai în “tsunami”-ul electoral care a adus în Camera Comunelor 56 de deputați SNP din totalul de 59 alocați Scoției, față de numai șase în 2010.

Record la femei și LGBT

În ceea ce privește femeile, și aici 2015 a adus un nou record – 191 din 650, aproape 30%, față de 143 (22%) în 2010.

Dintre acestea, 99 aparțin Partidului Laburist (din 232 – 43%), 68 Partidului Conservator (331, 21%) , 20 SNP (56, 43%) și patru altor partide.

Totuși, Marea Britanie este în urma unor țări ca Suedia (45% femei în parlament), Belgia (41%), Islanda (40%) sau Argentina (36%).

În ceea ce privești homosexualii declarați, și aici alegerile din 2015 au adus un număr record de deputați – 32, potrivit unui studiu al profesorului Andrew Reynolds de la Universitatea Carolinei de Nord.

Procentul este de aproape 5%, în timp ce lesbienele, homosexualii, bisexualii și transexualii (LGBT) sunt estimați a reprezenta 5 – 7% din populația Regatului Unit.

Dintre cei 32 de deputații LGBT  (record mondial în cifre absolute, dar nu și procentual, în Olanda LGBT reprezintă 6,7% - 10 din 150 în Camera Reprezentanților) 13 sunt de la Partidul Laburist (din 36 de candidați), 12 de la Partidul Conservator (42 candidați) și 7 (din 7 candidați – 100% aleși) de la SNP. În total au fost 155 de candidați LGBT la alegerile din 7 mai.