Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Organizația Statul Islamic avansează în Irak și Siria

palmira_2014.jpg

Palmira, patrimoniu UNESCO
Palmira, patrimoniu UNESCO

Jihadiștii din gruparea Statul Islamic au avansat rapid zilele trecute, atât în Irak, cât și în Siria. Ieri au preluat controlul asupra orașului Ramadi, capitala celei mai mari provincii din Irak. Pe de altă parte, fundamentaliștii au reușit să avanseze și în Siria. În prezent, se află la circa un kilometru de orașul antic Palmira, patrimoniu Unesco. Experții citați de BBC avertizează că militanții vor distruge situl dacă vor reuși să ajungă până la el.

În ultimele ore, jihadiștii au intrat cu forța în clădirile guvernamentale din Ramadi (Irak). Membrii grupării au folosit nu mai puțin de șase atentate cu mașini-capcană în asaltul asupra perimetrului care adăpostea sediul poliției și pe cel al guvernatorului.

Cel puțin10 polițiști irakieni au fost răniți și alți 50 au fost luați prizoieri. Există informații, deocamdată neconfirmate, că ar fi fost executați. În prezent, Statul Islamic controlează clădirile guvernamentale și centrul orașului Ramadi, iar luptele continuă în alte părți ale orașului. A fost însă făcut pasul cel mai important pentru controlul întregii regiuni. Trupele irakiene, reamintim, se luptă de mai multe luni cu jihadiștii pentru controlul asupra provinciei strategice Anbar. Statul Islamic e sprijinit în aceste lupte de triburile sunite antiguvernamentale și de foști membri ai armatei lui Saddam Hussein.

De anul trecut, militanții au cucerit zone mari din Anbar și provincia Ninive din nord (regiuni preponderent sunite).

Statele Unite, prin vocea vicepreședintelui Joe Biden, i-au promis premierului Haidar Al Abadi că vor livra Irakului armament greu, muniție, dar și provizii pentru forțele irakiene.

Ruine vechi de mii de ani, gata să fie rase de pe fața pământului

Nici pe celălalt front de luptă contra Statului Islamic, în Siria, lucrurile nu stau mai bine. Militanții au avansat până în apropiere de intrarea în orașul antic Palmira, ce datează din mileniul al doilea ÎEN. Aici și-a avut cândva sediul regina Zenobia.

Ieri, 23 de civili, printre care nouă copii, au fost executați de jihadiști chiar lângă Palmira, potrivit Orbservatorului Sirian pentru Drepturile Omului. Cu o zi înainte, alți 26 au fost executați în același loc, 10 dintre ei fiind decapitați.

Armata siriană lansase o ofensivă vineri pentru a împiedica Statul Islamic să ajungă la situl antic. Însă, deși aviația siriană bombardează pozițiile jihadiștilor, nu există nicio garanție că va reuși să oprească înaintarea.

Oficiali din domeniul culturii avertizează că, dacă islamiștii vor ajunge până la Palmira, supranumită Perla Deșertului, vor distruge ruinele istorice, la fel cum au făcut cu alte locuri istorice din Irak, precum Nimrud și Hatra.

Directorul muzeelor siriene, Maamun Abdelkarim, a făcut apel vineri la comunitatea internațională pentru a împiedica “o catastrofă internațională”. Coaliția de opoziție din Siria a avertizat și ea că s-ar produce “o crimă contra civilizației”.