Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Mii de oameni cer unirea României cu R.Moldova

protest_chisinau.jpg

Chișinău: Mii de oameni cer unirea României cu R.Moldova
Chișinău: Mii de oameni cer unirea României cu R.Moldova

La Chișinău, mii de oameni au ieșit la o amplă manifestație, la 203 ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus, ca să ceară unirea cu România. Evenimentul este organizat de Platforma Unionistă Acțiunea 2012, în lipsa liderului organizației, George Simion, care a fost expulzat în această săptămână din R.Moldova pentru 5 ani, fiind declarată persoană indezirabilă pe teritoriul moldovean.

Participanții la miting și-au dat întâlnire în Piața Marii Adunări Naționale, cu drapele ale Uniunii Europene și R.Moldova. Oamenii pledează pentru unirea R.Moldova cu România și cer anularea interdicției impuse lui George Simion, liderului Platformei Unioniste Acțiunea 2012. Cetățenii spun că au ieșit în stradă și pentru a protesta față de abuzurile guvernării, care se face direct vinovată de dispariția unui miliard de euro din sistemul bancar din R.Moldova. Cei care au de suferit sunt oamenii de rând, spun ei.

În dimineața zilei de sâmbătă, un autocar cu tineri nu a fost lăsat să pornească spre capitală. Reprezentantul organizației Tinerii Moldovei, Anatol Ursu, spune la RFI că șoferul a fost intimidat și legitimat de poliție, fiind atenționat să renunțe la călătoria spre Chișinău. ”Șoferul s-a conformat, iar tinerii au ales alte mijloace de transport pentru a ajunge la mitingul din Chișinău”,a spus Ursu.

După discursurile ținute în PNAM, mulțimea va mărșălui până la Parlament, dar și ambasadele Federației Ruse, Germaniei, Statelor Unite ale Americii și României, pentru a cere ”unirea cu România, ca soluție la problemele sociale din Republica Moldova”. Manifestația este autorizată de Primăria municipiului Chișinăului și va dura trei ore.

Inspectoratul General al Poliției dă asigurări că oamenii legii vor menține ordinea publică pe parcursul mitingului din centrul capitalei.” Polițiștii vor redirecționa transportul, vor asigura securitatea personală a participanților, vor preveni comiterea  actelor de huliganism, furturilor de buzunar  şi a încălcărilor în grup a ordinii publice. Vor preveni şi contracara posibilele acţiuni de destabilizare a ordinii de drept”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliției.

Duminică, 17 mai, membrii organizației Acțiunea 2012 vor merge la punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița, unde își propun să fie alături de George Simion, care va încerca să treacă granița la ora 18:00. ”Participanții sunt rugați să aducă flori și drapele tricolore. George Simion speră ca până duminică, ora 18:00, interdicția să îi fie ridicată”, susțin membrii Platformei Acțiunea 2012.

Liderul organizației unioniste a fost reținut, în seara zilei de miercuri, de ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, în fața liceului moldo-francez ”Gheorghe Asachi” din capitală. La scurt timp a fost expulzat din țară, primind interdicția de a intra pe teritoriul R.Moldova cinci ani. Ministerul de Externe de la București a cerut explicații Chișinăului pe marginea acestui caz. O cerere formală în acest sens a fost adresată Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. La rândul său, premierul moldovean, Chiril Gaburici, i-a convocat de urgenţă pe șefii instituțiilor de forță pentru a-i oferi detalii privind expulzarea lui George Simion din R.Moldova. Prim-ministrul a solicitat ”să fie verificat dacă la baza acestei decizii au stat concluziile unei analize complexe, dacă au fost luate în calcul toate circumstanţele şi dacă au fost respectate drepturile şi libertăţile cetăţeanului George Simion”.Prim-ministrul l-a atenţionat pe ministrul Afacerilor Interne, Oleg Balan ”despre inadmisibilitatea prezentării cu întârziere a informaţiei de acest gen, care prezintă interes social sporit şi poate aduce repercusiuni cu caracter diplomatic”.

Platforma Unionistă Acțiunea 2012 este o coaliție de organizații non-guvernamentale și grupuri de inițiativă care susțin unirea Republicii Moldova cu România și militează ”pentru realizarea obiectivului generațiilor trecute, prezente și viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiași stat”.

Potrivit unui comunicat al Acțiunii 2012, zeci de mii de oameni ieșiți în stradă sâmbătă la Chișinău au decis unirea forțelor civice, implicarea activă în campania electorală și organizarea unei Mari Adunări Naționale în luna iulie. Manifestația s-a desfășurat fără incidente notabile.

 Organizațiile civice unioniste vor activa de acum înainte în cadrul aceluiași bloc, numit BUN (Blocul Unității Naționale). Acestea se vor implica în campania electorală, înaintând candidaților din partea tuturor formațiunilor politice „Pactul pentru Unire, Pactul pentru Europa”, care vizează o apropiere considerabilă față de România. Doar cei care vor semna Pactul și își asumă implementarea măsurilor cuprinse în document vor fi votați de către electorat.

Tot astăzi, membrii ai Partidului Liberal au depus flori la piatra comemorativă din Piața Marii Adunări Naționale, cu prilejul împlinirii a 203 ani de la raptul teritorial din 1812, soldat cu anexarea Basarabiei de către Rusia. În seara zilei de sâmbătă, membrii și simpatizanții Partidului Liberal vor lansa 203 de lampioane, la Crucea Libertății.

Proteste la Chișinău 16 mai 2015

 

Proteste la Chișinău 16 mai 2015