Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Exportul de lemn, oprit temporar

lemn.jpg

Sursa imaginii: 
RFI România / arhivă

Exporturile de bușteni, cherestea și lemn de foc vor fi suspendate până la 31 august. Este ce propune un proiect de ordonaţă de urgenţă lansat în dezbatere publică, sâmbătă, de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Se întâmplă după o săptămână de proteste și cu câteva zile înainte de votul din Parlament pe Codul Silvic.

Un al doilea proiect inițiat de același minister propune introducerea unei licențe specifice pentru fiecare export de materiale lemnoase. Licența ar urma să se emită pe fiecare operațiune de export sau de livrare intra-comunitară și va conține elemente de identificare precum numele solicitantului, proveniența lemnului, încadrarea tarifară, sortiment de material lemnos, specie, cantitate exprimată în metri cubi, prețul de vânzare, destinația și așa mai departe.

Cele două proiecte de act normativ au fost elaborate "având în vedere amploarea tăierilor ilegale de pădure din ultimii 10 ani, efectele acestora asupra sănătății și siguranței cetățenilor, precum și impactul asupra mediului", scrie Ministerul Mediului.

Cele două proiecte de OUG vor fi supuse aprobării în următoarea şedință de Guvern. Victor Ponta a scris ieri pe pagina sa de Facebook că miercuri va fi și votul pe Codul Silvic în Parlament.

Aseară, în mai multe orașe din țară, inclusiv în București, au fost organizate proteste pe tema defrişărilor. În centrul Capitalei, au venit circa 200 de oameni Protestul a început la ora 17.00 şi s-a încheiat după circa două ore.

Protestatarii au semnalat că este nevoie de o legislaţie mai puţin permisivă în domeniul silvic, dar şi de sancţiuni mai drastice pentru cei care defrişează pădurile.

Tot sâmbătă,  Victor Ponta a declarat că își menține acuzațiile la adresa "unei doamne deputat, fost ministru, de la PNL" care s-a întâlnit cu firma austriacă Schweighofer pentru Codul Silvic și ar promova în Parlament interesele unei firme private, precizând din nou că are date în acest sens.

Pe de altă parte, fostul ministru delegat al Apelor şi Pădurilor, deputatul PNL Lucia Varga, a criticat în weekend reacţia actualului ministru de resort, Grațiela Gavrilescu, care a spus că ar putea suspecta Consiliul Concurenței de interese după ce instituţia a cerut un punct de vedere din partea Comisiei Europene privind proiectul de modificare a Codului Silvic. Varga a apreciat și că PSD dă dovadă de ipocrizie în ceea ce priveşte subiectul Codului Silvic atunci când acuză PNL că nu este acord cu articolul 60 referitor la dreptul de preemțiune și limitarea monopolului pe piața lemnului.