Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele se gândeşte să atace la Curtea Constituţională modificările aduse Codului Penal

Într-un interviu acordat televiziunii germane ARD, Klaus Iohannis a afirmat că propunerile de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală nu sunt binevenite, iar în cazul în care modificările vor fi adoptate de Parlament, se va adresa Curţii Constituţionale. Și procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Kovesi, a făcut referire la proiectele de modificare a Codului penal. Ea susţine că anchetele din ultima perioadă au produs "o oarecare panică în rândul clasei politice", fapt ce a dus la încercarea de a limita atribuţiile procurorilor.

Mesajul preşedintelui Iohannis a venit în contextul în care în ultima lună, în Parlament, deputaţi şi senatori din actuala majoritate au depus mai multe proiecte pentru modificarea Codului Penal şi de Procedură Penală.  

La începutul acestei luni, când modificările erau anunțate, și DNA a reacționat prompt susținînd că dacĂ s-ar adopta aceste inițiative, s-ar diminua semnificativ eficiența DNA și s-ar afecta în mod sever statutul procurorilor.

Intențiile de modificare a Codului Penal au fost criticate și de ambasadele statelor Unite, Marii Britanii, Germaniei și Olandei, care i-au convocat pe președinții celor două camera ale Parlamentului pentru a discuta despre lupta anticorupție.

În acest moment, în Parlament se află două proiecte de modificare  a legislatiei penale, unul care prevede ca inculpaţii cercetaţi pentru corupţie să nu mai poarte cătuşe în cazul în care sunt reţinuţi si un altul care va avea ca efect  îngreunarea misiunii procurorilor  de a dispune măsura arestului preventiv. Ambele proiecte au trecut de Senat dar Camera Deputatilor este for decizional.

Senatul a decis pe 11 mai, cu 88 de votui pentru și 26 împotrivă, înlocuirea sintagmei “suspiciuni rezonabile’ din Codul Penal cu formula “indicii temeinice”. Altfel spus, arestul preventiv de 30 de zile s-ar putea dispune doar în baza unor indicii temeinice, nu în baza unor suspiciuni rezonabile.

 Toate aceste proiecte vor intra în dezbaterea Camerei Deputaților. Președintele poate cere o singură dată reexaminarea legii iar în cazul în care obiecțiile sale sunt response, așa cum s-a întâmplat cu Codul Silvic, el poate recurge la sesizarea Curții Constituționale.