Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iordache (PSD) îi răspunde lui Kovesi: Eu nu am văzut panică în Parlament

România are nevoie de legi corecte şi coerente, iar lupta anticorupţie trebuie să continue, declară la RFI vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Florin Iordache. El îi răspunde astfel procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, care spunea la Pro TV că anchetele din ultima perioadă au produs "o oarecare panică în rândul clasei politice", fapt ce a dus la încercarea de a limita atribuţiile procurorilor, făcând referire la proiectele de modificare a Codului Penal.

Florin Iordache o contrazice pe şefa DNA: "Eu nu am văzut panică, cel puţin în Parlament, între colegi, nu am văzut panică. Cred că avem nevoie de nişte legi corecte, nişte legi coerente, în concordanţă cu legislaţia internaţională, iar lupta anticorupţie trebuie să continue".

Plenul Senatului a adoptat pe 11 mai un amendament la Codul Penal şi cel de Procedură Penală, prin care "măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice", înlocuind sintagma de "suspiciuni rezonabile" din actuala lege. Proiectul va ajunge în dezbaterea Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Între timp, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat într-un interviu acordat televiziunii publice germane ARD că se gândeşte foarte serios să atace la Curtea Constituţională modificările făcute de Parlament, în ultima perioadă, Codului Penal şi celui de Procedură Penală.

Florin Iordache spune că nu ştie ce este neconstituţional în acea lege: "Să vedem ce atacă, pentru că deocamdată, acele modificări au trecut prin Senat, unde a fost o largă majoritate, 90 la 20, deci iată că au votat acolo reprezentanţi ai tuturor formaţiunilor politice. Urmează ca acea lege să vină în Camera Deputaţilor şi abia apoi putem discuta despre o lege trimisă la promulgare să fie atacată la Curtea Constituţională. Dar nu ştiu ce este neconstituţional în acea lege".