Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Mediului: Nu facem noi dezbateri pe Codul Silvic, l-am dezbătut doi ani şi jumătate

ministrul_mediului_nu_facem_noi_dezbateri_codul_silvic_dezbatut_doi_ani_jumatate.jpg

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu (Foto: www.mmediu.ro)
Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu (Foto: www.mmediu.ro)

Nu se mai poate pune în discuţie reluarea întregii dezbateri pe tema Codului Silvic, declară la RFI ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu. Ea le răspunde astfel ONG-urilor care au cerut ca documentul recent adoptat de către deputaţi să fie supus în integralitate dezbaterii publice, pentru a fi îmbunătăţit.

Manifestanţii împotriva defrişărilor ilegale cer într-un mesaj pe Facebook supunerea urgentă a Codului Silvic, în totalitate, dezbaterii publice şi îmbunătăţirii.

Ministrul Mediului consideră însă că nu este nevoie de noi dezbateri: "Codul Silvic a fost dezbătut deja, de aproximativ doi ani şi jumătate Codul Silvic este dezbătut pe fiecare articol în parte, atât de membri ai Academiei Române, cât şi de specialiştii din domeniu şi de către ONG-uri. Forma care s-a votat ieri (miercuri-n.r.) în Camera Deputaţilor, Cameră decizională, este o formă agreată de toate entităţile sus menţionate".

Graţiela Gavrilescu spune tranşant că nu mai e nevoie de noi dezbateri publice: "Nu. Atâta timp cât a fost deja votat în ultima formă şi trimis spre promulgare, putem să mai purtăm discuţii despre ceea ce se va întâmpla cu normele de aplicare, de unele corectări, dar ca să mai reluăm toată dezbaterea nu mai este practic nici conform legii şi nici nu se mai poate pune în discuţie".

Camera Deputaţilor a respins amendamentul privitor la excluderea din textul Codului Silvic a limitei de 30% la procesarea unei anumite specii sau sortiment. Limita rămâne în Cod, însă presiunea trebuie să continue! Votul de miercuri s-a referit strict la amendamentele solicitate de preşedintele Iohannis, însă Codul Silvic în totalitate trebuie urgent supus dezbaterii publice şi îmbunătăţirii, astfel încât acesta să protejeze într-adevar bio-diversitatea, să ofere unelte eficiente de combatere a despăduririlor şi, nu în ultimul rând, să nu favorizeze corporaţiile şi marii exploatatori de masă lemnoasă, în defavoarea dezvoltării sustenabile a comunităţilor locale, au scris protestatarii pe Facebook.