Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Irlanda decide prin referendum asupra căsătoriilor gay

irlanda_referendum.jpg

Afișe referendum Irlanda
DA-ul este dat câștigător de sondaje, dar surprizele nu sunt excluse
Sursa imaginii: 
www.eveningecho.ie

Alegătorii din Republica Irlanda votează într-un referendum asupra legalizării căsătoriilor între persoane de același sex și potrivit sondajelor de opinie ar putea deveni primul stat independent din lume care aprobă egalitatea căsătoriilor prin plebiscit.

 

Clasa politică în marea majoritatea susține aprobarea amendamentului constituțional, în timp ce Biserica Catolică, vare și-a pierdut în ultimii ani influența tradițională se opune.

Cetățenii cu drept de vot se pronunță asupra introducerii în Constituție a următorului text: “Căsătoria poate fi contractată potrivit legii între două persoane fără a ține cont de sexul lor.”

În acest fel, electoratul este chemat să ratifice proiectul de lege adoptat deja de parlamentul Irlandei în luna martie 2015.

Sondajele de opinie au indicat sprijin destul de solid în favoarea “DA”-ului, deși în ultimele zile ale campaniei “NU”-ul pare să fi fost în urcare.

Experiența trecutelor referendumuri arată că sondajele nu sunt prea fiabile în acest gen de consultare electorală în Irlanda, mai ales când vine vorba de prezență la vot.

DA-ul este sprijinit de majoritatea politicienilor, de alegătorii mai tineri și de cei din mediul urban, în timp ce NU-ul are susținerea clerului catolic, a persoanelor mai în vârstă și a celor din mediul rural.

Cum alegătorii mai în vârstă tind să se prezinte în număr mai mare la vot surprizele nu sunt excluse.

Stat contra Biserică

Premierul Enda Kenny, care este lider al Fine Gael (afiliat Partidului Popular European), e un ferm susținător al egalității căsătoriei, iar printre politicienii care o susțin este și Mary McAleese, fostă președintă a Irlandei, care deși catolică practicantă, are motive personale de a vota DA, fiul ei Justin fiind homosexual care a luptat din greu pentru a fi acceptat de societate.

Un vot DA nu ne costă pe noi ceilalți nimic. Un vot NU îi costă pe copiii noștri gay totul”, a spus  Mary McAleese.

Printre personalitățile care susțin DA-ul se numără actorul Colin Farrell, cântărețul Bono și fostul internațional de rugby Brian O’Driscoll.

În opoziție se situează primatul catolic al Irlandei, Arhiepiscopul Dublin-ului, Diamuid Martin, care a spus “nu doresc să bag pe gâtul oamenilor vederi religioase, dar cred că o căsătorie trebuie să fie între un bărbat și o femeie”.

Influența Bisericii Catolice a suferit o diminuare semnificativă în ultimele decenii ca urmare a dezvălurii unor scandaluri în care preoți au fost implicați în abuzuri sexuale asupra unor credincioși, inclusiv minori.

Scandalul a dus la demisia în iulie 2014 a predecesorului Arhiepiscopului Martin, Cardinalul Brady.

Irlanda a legiferat parteneriatul civil între persoane de același sex abia în 2011, iar relațiile sexuale între persoane de același sex au fost dezincriminate abia în 1993.

Spre deosebire, în Marea Britanie căsătoria gay a fost legiferată în 2013, iar parteneriatele civile în 2004, în timp ce relațiile sexuale între persoane de același sex au fost dezicriminate încă din 1967.

Doar provincia britanică Irlanda de Nord nu a legiferat căsătoria gay și este posibil ca un vot DA în Republica Irlanda să încline balanța spre acceptare și la nord de frontieră.