Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONG-urile acuză îndepărtarea lor de procesul de elaborare a noilor legi electorale

proteste-mae-alegeri-prezidentiale-2014-10.jpg

Sursa imaginii: 
www.greatnews.ro

Societatea civilă acuză îndepărtarea ei de la procesul de elaborare a legislaţiei electorale. Organizaţiile neguvernamentale grupate în campania Politică fără bariere cer comisiei care elaborează legile în vederea viitoarelor scrutine să nu mai mimeze dialogul social inexistent şi să nu mai pretindă că se consultă cu societatea civilă când în realitate lucrurile nu mai stau aşa.

La RFI, reprezentantul Asociaţiei Civitas 99, Andrei Tiut, spune că politicienilor le-a trecut teama de cetăţeni din perioada electorală dar că nu ar trebui să uite experienţa protestelor pentru drepturi electorale care se pot repeta. „Am o terorie care poate să fie corectă sau poate să nu fie corectă : politicienii acţionează în general de frica populaţiei. După alegerile prezidenţiale, când a existat o surpriză la vot pe care o ştim cu toţii, a părut să fie şi un moment de derută în sânul politicienilor : „Cum de a apărut lucrul acesta şi, hai să ne adaptăm cumva!”. De mai multă vreme sentimentul nostru este că deruta aceasta scade şi că politicienii sunt din ce în ce mai comfortabili şi ne întoarcem la vechile obiceiuri când ni se spune asta e ce s-a făcut şi asta-i tot”, spune la RFI Andrei Tiut.

Reprezentantul societăţii civile spune că efectele lipsei unei dezbateri cu societatea civilă se văd deja : o parte din pachetul de acte normative electorale a trecut de Parlament cu o serie de greşeli de redactare, semnatate inclusiv de preşedinţie, dar şi cu posibile elemente de neconstituţionalitate. Mai grav, pentru că nu s-a acceptat corectarea lor acum, există riscul ca – la viitoarele alegeri – procesul electoral să fie viciat sau chiar blocat de procese şi sesizări la Curtea Constituţională, mai avertizează reprezentantul societăţii civile.  

Campania Politică fără bariere reuneşte organizaţii precum Active Watch, APADOR-CH, Fundaţia pentru o Societate Deschisă, Expert Forum, Uniţi Salvăm,  Miliţia Spirituală sau Asociaţia Funcky Citizens. În scrisoarea deschisă de protest adresată comisiei speciale care elaborează legile electorale, ong-urile cer să nu mai fie folosite ca paravan de legalitate, dacă nu se reia dezbaterea publică reală. Organizaţiile neguvernamentale mai spun însă şi că nu vor abandona ideea de a participa la procesul legislativ şi îşi vor regândi strategia, în condiţiile îndepărtării lor.