Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri prezidenţiale pline de suspans în Polonia

alegeri_prezidentiale_pline_suspans_polonia.jpg

Bronislaw Komorowski şi Andrzej Duda (Foto: Reuters/Wojciech Grzedzinskii/KPRP-Palatul Prezidenţial)
Bronislaw Komorowski şi Andrzej Duda (Foto: Reuters/Wojciech Grzedzinskii/KPRP-Palatul Prezidenţial)

Al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Polonia are loc duminică, 24 mai. Candidaţii sunt actualul preşedinte de centru-dreapta, Bronislaw Komorowski şi conservatorul populist Andrzej Duda.

Rezultatul scrutinului de duminică din Polonia este incert. Bronislaw Komorowski şi Andrzej Duda sunt aproape umăr la umăr în sondaje.

Duda, jurist şi eurodeputat, în vârstă de 43 de ani candidează din partea partidului eurosceptic Dreptate şi Justiţie, de Opoziţie, condus de Jaroslaw Kaczynski.

Preşedintele Komorowski, în vârstă de 62 de ani este susţinut de formaţiunea liberală Platforma Civică, aflată la Putere de mai bine de opt ani.

În primul tur, Duda a primit 34,76% din voturi, în timp ce Komorowski a obţinut 33,77 procente.

Potrivit unui ultim sondaj de opinie publicat înaintea celui de-al doilea tur de scrutin de ziarul Polska The Times, Duda era creditat cu 51%, iar Komorowski cu 49%. Alte două sondaje prognozau o victorie la limită a lui Duda, în timp ce institutul Millward Brown îl dădea drept câştigător pe Komorowski.

În timpul campaniei, preşedintele în exerciţiu a insistat pe locul Poloniei în cadrul Uniunii Europene şi al NATO drept "garanţie" a securităţii şi prosperităţii.

Rivalul său a promis "să apere în primul rând interesele naţionale" ale polonezilor pe scena internaţională, să scadă vârsta de pensionare de la 67 la 65 de ani şi să reducă impozitele.