Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cameron începe negocierile cu liderii europeni

cameron_juncker.jpg

Cameron Juncker
Premierul David Cameron și președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, inițiază discuțiile privind renegocierea statutului Marii Britanii în UE
Image source: 
REUTERS/Yves Herman

Prim ministrul Marii Britanii, David Cameron, începe prima rundă de discuții pe fond cu lideri europeni în vederea renegocierii relației țării sale cu Uniunea Europeană înaintea promisului referendum privind rămânerea sau nu în Uniune.

Partidul Conservator condus de premier dorește măsuri de reducere a drepturilor la beneficii sociale acordate migranților din UE și chiar limitarea libertății de mișcare a forței de muncă în interiorul Uniunii.

Prima întâlnire a premierului Cameron este programată luni la reședința prim ministerială de la Chequers, situată la circa 66 de kilometri nord vest de Londra, cu președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Discuțiile sunt așteptate a se concentra pe reforma UE, între altele în ceea ce privește acordarea de beneficii sociale migranților în căutare de lucru.

În recenta campanie electorală pentru alegerile parlamentare din 7 mai încheiate cu victoria cu majoritate absolută a Partidului Conservator, premierul Cameron a promis introducerea unei perioade de minimum  patru ani de la sosire până la acordarea unor beneficii migranților cum ar fi ajutorul de șomaj sau ajutorul locativ.

Aceste cerințe nu sunt cel mai dificil de acceptat de liderii UE, ceea ce este mult mai dificil este restricționarea accesului la piața muncii cetățenilor din statele care nu au atins un anumit nivel al Produsul Intern Brut.

Premierul Cameron a primit niște răspunsuri ferme pe această temă din partea unor lideri est-europeni la summitul de la Riga încheiat vinerea trecută, iar cancelara Germaniei, Angela Merkel, a spus de mai multe ori că principiul liberei circulații a persoanelor în UE nu poate fi alterat.

Discuțiile cu Juncker, șeful executivului european, sunt importante, dar până la urmă nu hotărâtoare, căci deciziile privind o renegociere a statutului Regatului Unit se iau de cei 28 de lideri ai statelor membre ale UE.

De aceea, premierul Cameron va avea o întâlnire joi cu președintele Franței, Francois Hollande, iar apoi vineri cu cancelara Merkel, cei mai influenți doi lideri europeni.

Referendum avansat?

Înainte de aceasta însă, miercuri va fi prezentat în parlament programul de guvernare al guvernului Cameron, care va conține și proiectul de lege de convocare a unui referendum privind rămânerea sau nu a Regatului Unit în UE până la sfârșitul anului 2017, referendum  promis în campania electorală.

Adoptarea acestui proiect  va fi facilitată și de faptul că Partidul Laburist a abandonat opoziția la convocarea plebiscitului după înfrângerea în alegerile din 7 mai, deși se pronunță în continuare pentru rămânerea în Uniune.

În ultima vreme capătă tot mai mult sprijin organizarea cât mai rapidă a referendumului, poate chiar în mai 2016, odată cu alegerile de primar și adunare a Londrei, Parlamentului Scoției și Adunării Țării Galilor.

O astfel de avansare ar fi benefică, susțin sprijinitorii ei, pentru a reduce incertitudinea prelungită cu privire la statutul Marii Britanii în raport cu UE.

Un alt avantaj ar fi evitarea suprapunerii cu anul electoral 2017 în Franța și Germania, dar deputații din aripa eurosceptică a Partidului Conservator suspectează că liderul lor vrea să grăbească referendumul pentru că de fapt ar susține rămânerea în UE și o negociere rapidă cu concesii minore obținute de Cameron ar mări șansele într-un referendum avansat, mai ales în cazul unei prezențe la vot sporite la Londra, în Scoția și Țara Galilor, regiuni tradițional mai favorabile apartenenței la UE.

 
Relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru Clej