Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Polonia: Preşedintele Komorowski îşi recunoaşte înfrângerea în alegeri

polonia_presedintele_komorowski_recunoaste_infrangerea_alegeri.jpg

Bronislaw Komorowski (s) şi Andrzej Duda (Foto: Reuters/Wojciech Grzedzinskii/KPRP-Palatul Prezidenţial)
Bronislaw Komorowski (s) şi Andrzej Duda (Foto: Reuters/Wojciech Grzedzinskii/KPRP-Palatul Prezidenţial)

Preşedintele polonez, Bronislaw Komorowski, şi-a recunoscut înfrângerea în faţa adversarului său conservator, Andrzej Duda, la alegerile prezidenţiale de duminică.

Bronislaw Komorowski era văzut ca favorit pentru un al doilea mandat de preşedinte al Poloniei.

Estimările la urne arată că preşedintele în exerciţiu a câştigat 47% din voturi, faţă de 53 de procente cât a obţinut rivalul său, Andrzej Duda.

"Vă respect alegerea", a declarat Komorowski în faţa unui grup de susţinători. "Îi doresc adversarului meu o preşedinţie de succes".

Andrzej Duda, în vârstă de 43 de ani, a candidat din partea partidului Lege şi Justiţie. Acestă formaţiune este apropiată de Biserica Catolică, e conservatoare din punct de vedere social şi este percepută ca fiind mai puţin prietenoasă pentru afaceri decât Platforma Civică aflată la guvernare.

Andrzej Duda a fost consilierul fostului preşedinte conservator, Lech Kaczynski, iar în prezent este membru al Parlamentului European.

El ar putea promova o abordare mult mai sceptică faţă de Uniunea Europeană şi ar putea bloca iniţiativele liberale sociale, precum o propunere de lege care să susţină fertilizarea in vitro.