Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Indignații irup cu forță pe scena politică spaniolă. Partidul Popular câștigă alegerile, dar pierde puterea

Duminică au avut loc în Spania alegeri regionale şi municipale. Scrutinul a fost organizat pentru a alege consilieri locali în peste 8000 de municipii şi deputați în 13 din cele 17 comunități autonome. Podemos, mișcarea politica a indignaților, produce cea mai mare surpriză câștigând primăria din  Barcelona, dar  Partidul Popular al premierului Mariano Rajoy câștigă primăria din Madrid, după un rezultat foarte strâns cu indignații şi rămâne în continuare cea mai votată formațiune politică la nivel național.

 După șapte ani în care Spania a trecut prin cea mai profundă criză economică a ultimelor patru decenii, duminică au avut loc ceea ce analiștii politici  consideră a fi cele mai disputate alegeri din istoria democratică a Regatului Iberic.  În urma acestui scrutin harta politică a rămas fragmentată, anticipând dificile negocieri pentru a putea crea majorităţi politice care să permită formarea guvernelor regionale sau a consiliilor locale.

Așa cum anticipau toate analizele şi indicau sondajele de opinie, alegerile din 24 mai au pus capăt sistemului bipartidic care a dominat scena politică spaniolă în ultimii 36 de ani. Schimbarea nu a fost atât de categorică precum în Grecia, dar cele două mari formațiuni, Partidul Socialist şi Partidul Popular, care şi-au împărțit electoratul în ultimii 35 de ani, alternându-se la guvernare, pierd monopolul scenei politice spaniole  şi  fac  loc  la doua noi grupări politice, care reușesc să-și impună structurile în cea mai mare parte a teritoriului național.

Pe de o parte Podemos, un  partid de stânga condus de Pablo Iglesias, un tânăr profesor de politologie, este  o mișcare politică care a pus voce revendicărilor indignaților de acum patru ani. Cu un program axat pe îmbunătățirea măsurilor de protecție sociala, creșterea impozitului pe venit şi controlul corupției, Podemos câștigă aproape 19% din votul național, fără să fi propus liste la alegerile municipale.

O alta formațiune politică care a irupt cu forță la nivel național, Ciudadanos, este o grupare politică catalană de centru-dreapta care emulează Partidul Popular şi mizează pe votul tinerilor, “a celor născuți în democrație”, după cum spunea Albert Rivera, un tânăr avocat de 36 de ani, liderul acestui partid. Ciudadanos obține 17% din votul național şi probabil va fi cheia multor negocieri la nivel local care să permită alegerea primarilor.

Dar, în mijlocul acestui fenomen de regenerare democratică, pe care îl reclamă noua realitate spaniolă, trebuie recunoscut faptul că după  aproape 4 ani de guvernare în plină criză economică, Partidul Popular al premierului Mariano Rajoy rămâne în continuare cea mai votată forţă politică la nivel național. Dar este  adevărat că de data aceasta conservatorii au primit doar 32% din voturi, cu 7% mai puțin decât la alegerile anterioare, şi nu mai dețin majoritatea absolută în niciuna  din cele 8 comunități autonome unde o aveau pana acum, iar supraviețuirea contra revirimentului stângii va fi în mod sigur foarte dificilă.

Va fi problematică fiindcă Partidul Socialist continuă să fie a doua forță în preferințele electorale şi poate încheia alianțe cu Podemos pentru a debarca conservatorii de la guvernare în regiuni unde Partidul Popular deține puterea de peste două decenii, cum se poate întâmpla la Valencia sau chiar la Madrid.

 

 
Mugur Chiujdea, corespondent RFI la Madrid