Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Deţinuţii politici morţi la Periprava vor fi deshumaţi

periprava.jpg

Mii de deţinuţi politici au fost închişi în lagărele comuniste
Mii de deţinuţi politici au fost închişi în lagărele comuniste

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a demarat, luni, o acţiune de căutare şi deshumare a rămăşiţelor pământeşti ale foştilor deţinuţi politici morţi în colonia penitenciară de la Periprava, din judeţul Tulcea. Locul unde aceştia sunt îngropaţi a fost aflat de la localnici şi de la foşti angajaţi ai lagărului communist.

Investigaţiile arheologice care au început la Periprava vor dura până pe 30 mai. Ele au scopul declarat de a descoperi şi deshuma rămăşiţele pământeşti ale foştilor deţinuţi politici decedaţi în colonia penitenciară din apropiere, după cum se arată într-un comunicat de presă al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Potrivit organozaţiei, în perioada 1959-1964, la Periprava au fost înhumaţi mulţi foşti deţinuţi politici decedaţi în colonia de muncă. Amplasamentul cimitirului deţinuţilor a fost stabilit pe baza informaţiilor obţinute de la localnicii mai în vârstă ai satului, precum şi de la câţiva foşti angajaţi ai coloniei penitenciare.

"În prezent, la suprafaţa solului nu există niciun fel de semne care să indice prezenţa unor morminte. În urma intervenţiei arheologice, au fost însă depistate opt morminte, dintre care cinci au fost dezvelite şi cercetate", se arată în comunicatul institutului.

La Periprava, “începând cu 1959, au fost aduşi mii de deţinuţi politici. Scopul nedeclarat şi subînţeles al transferurilor de deţinuţi a fost exploatarea brutală a muncii acestora şi supunerea lor la un regim cu valenţe de exterminare. Condiţiile nefavorabile din perioada în care unitatea a funcţionat ca formaţiune independentă au dus la decesul a cel puţin 124 de deţinuţi”, se precizează într-un comunicat al institutului.

În legătură cu cele petrecute în lagărul de la Periprava, torţionarul Ioan Ficior a fost trimis în judecată în august 2014, fiind acuzat de crimele din perioada în care a condus colonia de muncă. Ficior a fost trimis în judecată pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul având ca obiect sesizarea formulată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc).

Ioan Ficior este acuzat că, în perioada 1958-1963, când a condus colonia de muncă Periprava, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva deţinuţilor politici, fiind înregistrate 103 decese.