Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Frunda: Solicitarea privind demiterea lui Kovesi nu e justificată, dar Stanciu are o răspundere juridică

Cazul femeii nevinovate care a stat şase luni în arest preventiv este "un exemplu ce arată că justiţia din România aduce şi decizii proaste". O spune la RFI Gyorgy Frunda, consilier onorific al premierului Victor Ponta.

Senatorul Călin Popescu Tăriceanu, alături de mai mulţi colegi din PLR, i-a transmis marţi o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, în care îi cere "să le înlăture, prin demitere ori prin demisie, din funcţiile pe care le ocupă în mod nedemn, pe Livia Stanciu (preşedintele ÎCCJ) şi Laura-Codruţa Kovesi (procurorul-şef al DNA)".

Întrebat dacă i se pare justificată solicitarea, Gyorgy Frunda a răspuns: "Faţă de doamna Kovesi nu, dar cred că doamna Livia Stanciu, preşedinta Înaltei Curţi, care a făcut denunţul penal pe baza căruia persoana respectivă a fost arestată, ea are o răspundere juridică fără doar şi poate. Şi din banii dvs. şi din banii mei, acest stat România va plăti despăgubiri femeii respective, pentru perioada petrecută nedrept în puşcărie şi cred că acest exemplu arată că justiţia din România aduce şi decizii proaste, şchioapătă uneori, de ce să nu spunem acest lucru?".

"Dacă vrem să trăim într-un stat de drept, cel care trebuie apărat prima dată este cetăţeanul şi principiul nevinovăţiei acestuia", consideră consilierul onorific al premierului.

Senatorul Călin Popescu Tăriceanu cere demiterea lui Stanciu şi Kovesi, în urma "evenimentului care a avut loc pe 21 mai, când Curtea de Apel Bucureşti a stabilit definitivă nevinovăţia cetăţeanului Mariana Rarinca, care a petrecut mai mult de şase luni în arest preventiv, pentru o faptă pe care nu a comis-o şi pentru care nu au existat niciodată probe".